Als je het complete verhaal van De Kringloper kent, wil je spontaan de hele winkel leegkopen. Tijdens een ronde door de vestiging in Bergen op Zoom laten Natasja van Ineveld en Ivo van Eekelen zien dat hun hart ligt bij de medewerkers. “We willen hun talenten ontdekken en ze telkens een stapje verder helpen.”
Massale opruiming
Het is een succesvol jaar voor de Kringloper. Door corona zijn mensen massaal aan het opruimen geslagen. “Waarschijnlijk zijn we al voorbij de 4 miljoen kilo aan spullen dit jaar”, vertelt Ivo. Ook volgens Natasja is het drukker dan andere jaren: “Waar ga je heen met je spullen? Niet naar de milieustraat waar je in de rij staat.” De drukte betekent ook dat het hard werken is voor het personeel. Veel medewerkers hebben een plekje in het bedrijf gekregen dankzij Samen in de Regio.
Werken via traploopmodel
Door lid te zijn van het netwerk heeft de Kringloper onder andere een samenwerking met SDW in gang gezet. “Daarbij maken we gebruik van het traploopmodel”, vertelt Natasja enthousiast. “We bouwen met een kandidaat rustig op in een prikkelvrije ruimte. Daar ontdekken we zijn of haar talenten, bijvoorbeeld achter de kassa werken. Vervolgens gaan we daadwerkelijk aan de slag achter de kassa en uiteindelijk hopen we dat iemand zelfstandig kan werken. Steeds een treetje hoger. De hoogste trede is als iemand bij ons in dienst komt en niet meer van SDW afhankelijk is.”
Ze krijgen energie van hun werk, dat staat buiten kijf. “Je moet met mensen kunnen werken en geduld hebben, maar je krijgt er zoveel voor terug”, vertellen Ivo en Natasja samen.
Dankzij Kijk Binnen Bij Bedrijven
Een andere successtory heeft de winkel te danken aan Kijk Binnen bij Bedrijven. “Tijdens de rondleiding met geïnteresseerden voor onze winkel raakten we in gesprek met een man die op zoek was naar invulling van zijn dag nadat hij door een burn-out thuis was komen te zitten. Hij is met één dagdeel werken begonnen en is inmiddels onze fietsenmaker. Als we niet hadden meegedaan aan dit evenement, hadden we nu geen succesvolle fietsenmaker gehad”, zegt Ivo.
Fondsenwerving zeer succesvol
Natasja meldt en passant nog toe dat ze met de Kringloper onlangs een subsidie van 50.000 euro hebben binnengehaald, mede dankzij hun warme contacten binnen Samen in de Regio. Door een bijeenkomst over fondsenwerving bij te wonen werden ze geattendeerd op een prijsvraag en die leidde tot een stimuleringsbonus: “Dat geld gaan we weer inzetten om mensen aan ons te kunnen binden, ze te helpen, te coachen, op te leiden en te motiveren.”
Een goed huwelijk
Het is allemaal nog maar een deel van de succesverhalen. De Kringloper en Samen in de Regio vormen een goed huwelijk: “Het is goed geregeld”, zegt Ivo, “we komen er graag.” Ook Natasja is erg gelukkig met de nauwe banden: “Het netwerk staat wel.”