Zinvolle samenwerking is belangrijk

7 december 2020

Match

“Maar liefst 400 tasjes, elk met zo’n 15 producten, hebben zij gevuld!” Hoe trots de bijzondere arbeidskrachten van Titurel zijn op hun inzet en het resultaat wordt direct duidelijk.

Eindelijk mogen we erover vertellen, want inmiddels zijn alle tasjes uitgedeeld aan de werknemers van de opdrachtgever, Cargill.

Een betere samenleving

Cargill levert voedings-, landbouw-, financiële en industriële producten en diensten om de wereld op een verantwoorde manier van voedsel te voorzien. Daarbij streven ze ernaar hun impact op het milieu te beperken en de samenleving te verbeteren. Lokaal uit zich dat o.a. in sociale betrokkenheid bij bedrijven en organisaties. Zo konden scholen uitleg krijgen over het ‘ontstaan’ van een appel. Ze gingen met de klas naar Titurel om er appelbomen te planten en kregen uitleg over hoe het groeit. Na afloop lekker een appelpannenkoeken eten, gebakken door cliënten van Titurel.

Blij met de samenwerking

“Voor de bewoners van Titurel is het belangrijk dat zij werken volgens een vaste methode. Projecten met een kop en een staart en het liefst met een bepaalde wederkerigheid,” aldus Koen van der Steen, medewerker bij Titurel. Hij is blij met de samenwerking en goede relatie die ze hebben opgebouwd met Cargill. “We hebben ooit ook dropjes gewogen en verpakt, met folders erbij.” De meest recente samenwerking vond onlangs plaats, toen Cargill Titurel benaderde met het verzoek om een paar honderd tasjes te vullen met allerlei lekkers.

Zien en benutten van talent

Stichting Titurel biedt zorg en dagbesteding aan mensen met autisme, psychische problemen en/of een verstandelijke beperking. Ze willen bijdragen aan de ontwikkeling van hun bewoners, door samen te kijken naar hoe zij gelukkig worden. Dit geluk uit zich in het zien én benutten van talenten, zodat ze trots kunnen zijn op wat ze kunnen bieden. Koen: “Het gezamenlijk werken neemt bij Titurel een belangrijke plaats in: we bieden onze cliënten écht werk, niet zomaar dagbesteding. Het werk moet dus zinvol zijn, iets waar ze trots op kunnen zijn.”

Werk voor elk niveau

Deze opdracht voldeed aan de voorwaarden. Het vullen van de rugzakjes moest op een zo gestructureerd mogelijke manier worden aangeboden. En er moest rekening worden gehouden met de 1,5 meter afstand en er werd een route aanhouden, zodat mensen elkaar niet hoefden te passeren. Koen: “Mooi om te zien dat er werk was voor alle niveaus; tellen, overzicht houden en verpakkingsmateriaal klein maken.”

Hard werken wordt beloond

Het vullen werd voorafgegaan door flink sjouwwerk: in een treintje eerst alle doosjes met kruidnootjes, blikjes cola, marsen en ander lekkers naar zolder en daarna moesten alle gevulde tasjes weer omlaag. Koen: “Gemiddeld 8 à 10 mensen zijn hier een paar dagen mee bezig geweest!” Als dankjewel ontving Titurel voor alle harde werkers, bewoners, medewerkers en vrijwilligers een schoencadeautje. Dit werd onlangs overhandigd door Madelon Schenk van Cargill Care Council. Madelon: “Wij zijn blij met deze samenwerking! Dus dat laten we graag zien.”