Workshops geven nieuw tintje aan de vrijwilligersmarkt van Bergen op Zicht

18 september 2018

Match

Toen Burgemeester Petter om 12.00 uur op de Grote Markt de derde editie van Bergen op Zicht opende, waren de meer dan 90 deelnemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties, al druk in de weer geweest. Zij hadden kosten nog moeite gespaard, om de marktkramen opvallend en aantrekkelijk te maken voor het publiek. Want nieuwe leden en vrijwilligers verleiden, dat is waar het om draaide deze middag.

Bergen op Zicht is een initiatief van Rotary Bergen op Zoom, partner uit het netwerk van Samen in de Regio. Ook het VIP (Vrijwilligersinformatiepunt) Bergen op Zoom sloot aan. Het doel van de samenwerking was dat de vrijwilligers nog meer opbrengst zouden halen uit het bezoek aan Bergen op Zicht. “Meerdere partners uit ons netwerk waren al snel bereid, om praktische en actieve workshops voor te bereiden”, licht Anita Karremans toe. “Als je elkaar kent is het gemakkelijk om samen te werken!”

Wethouder Andrew Harijgens was enthousiast over deze reeks workshops en gaf begin van de middag het startsein. Dat deed hij in Den Enghel. Daar was de Spiegelzaal omgetoverd tot een digitaal walhalla met dank aan de inzet van Deltacom. Dat heb je namelijk nodig voor de workshop van Ready4work waar jongeren een interactieve game konden spelen met een heel bijzondere opbrengst … geen high scores, maar een goed onderbouwd CV!

Later op de dag was het niet moeilijk wethouder Harijgens te porren, om in actie te komen voor de op-FRIS-actie van de binnenstad. Met prikker en vuilniszak in de hand gaf hij samen met de jongeren van Social Heroes en enkele vrijwilligers het goede voorbeeld. Met een kleine groep werd er toch een hoop afval verzameld, alle zakken vol in een uurtje tijd. Marlies van Lier van ‘Hoe FRIS Is jouw wijk’ hoopt van harte dat deze actie voor de Bergenaren in welke wijk dan ook een stimulans is om in actie te komen voor een wijk die FRIS is.

 

Heel de middag kon het publiek aansluiten ook bij de andere workshops, niet alleen in Den Enghel, ook in het Markiezenhof. Van de F!tfabriek die hun kennis deelde over vrijwilligersbeleid bij sportverenigingen en bovendien alles wisten te vertellen over voeding tijdens het sporten tot Ben Spi die de deelnemers wist te verrassen met praktische tips om ‘nee´ te leren zeggen en sterk in je schoenen te staan. Heel bijzonder hoe je in korte tijd zoveel te weten kunt komen over jezelf en ook nog weet waar je mee aan de slag kunt gaan. De lessen van de beweegagogen van tanteLouise zijn populair bij de senioren, ook op de zaterdag waren zij wel te vinden voor een extra uurtje bewegen. De oudjes waren heel fanatiek, maar hadden genoeg energie voor grappen en grollen. Wat een gezellig en vooral zinvol uur vol bewegen maakten zij er samen van!

Buiten werd het intussen steeds gezelliger op de drukbezochte markt van Bergen op Zicht. En aan muziek geen gebrek. Een vol programma met koren op het Catharinaplein en natuurlijk de klanken van de blaaskapellen bij het Bergs Krabbenfestival. Een enerverende middag, met waardevolle samenwerkingen binnen het netwerk van Samen in de Regio, met veel belangstelling van het publiek voor de markt en met heel tevreden deelnemers.