Workshop Green Thinking op ’t Rijks

9 februari 2023

Match

Daar zaten ze, zo’n dertig derdejaarsleerlingen van de techniekklas van RSG ’t Rijks, klaar voor de workshop Green Thinking tijdens hun les Technologie en Toepassing. Ze zijn namelijk al enige tijd bezig met het ontwerp en de ontwikkeling van duurzame, biologische frietbakjes. En deze workshop sluit hier mooi op aan. Peter Vroon, coördinator Technologie en Toepassing, is trots op wat ‘zijn’ leerlingen hebben bedacht.

Grote mensen

De leerlingen zaten verdeeld over tien tafels en waar nog plek was schoven ‘de grote mensen’ aan. Docenten van hun school en van Curio, een vijftal stagiaires, wethouder Hans Peter Verroen van de Gemeente Bergen op Zoom, koploper Charlotte Groenhout (programmamanager van Sterk Techniek Onderwijs (STO) en senior beleidsadviseur Curio) en Laura Janssens van Samen in de Regio.

Logisch

Christel Bassing van Innergie verzorgde samen met haar collega Monique Links een twee uur durende workshop over Green Thinking. “Waarom in het Engels? En dan ook nog over iets dat eigenlijk zo logisch is?” Christel stelde deze vragen zelf, om aan te geven dat ze er begrip voor had dat het voor leerlingen misschien ‘onzinnig’ zou voelen. De sessie begon met een korte film over de aarde om de leerlingen ‘aan’ te zetten.

Regie over keuzes

Dat ‘aanzetten’ bleek nog niet zo gemakkelijk. Op de vraag wie er bezig is met duurzaam leven, volgde de conclusie dat dit vooral de volwassenen zijn. Maar toen de leerlingen mochten nadenken of zij iets konden vinden in hun eigen leven waarop zij de drie vragen van Green Thinking konden toepassen, bleek toch wel dat ze meer regie hadden over hun keuzes dan ze dachten.

Vragen beantwoorden

De drie vragen (wat voegt deze keuze toe, kan het duurzamer en is het haalbaar en betaalbaar?) werden aan de hand van gedachtenwolken beantwoord. Er werd nagedacht over vakantie, kleding, feestversiering en eten op school. Kan het duurzamer? “Ehm, gewoon niet eten?”, dat bleek toch geen optie voor een veertienjarige leerling: “Ik ga toch liever een broodje halen! Maar dan wel zonder plastic verpakking.”

Aan de slag

Ondanks de ietwat afwachtende houding in het begin van de workshop, eindigde de middag met een hoop leuke en leerzame inzichten. Frank Hagenaars, techniekdocent van ‘t Rijks: “Ik ben blij met deze bijeenkomst. Laten we niet al te moeilijk denken en doen, maar gewoon aan de slag gaan!” Er werd nog een tijd nagepraat over wensen en mogelijkheden: “Duurzame glazen bij evenementen bijvoorbeeld, is wel iets dat wij naar streven,” aldus wethouder Verroen.

Green wave

Christel Bassing: “Het zaadje is geplant! Nu inzetten op meer verspreiding van het principe. Een heuse green wave. Ik durf te wedden dat het over vijf jaar normaal is dat je je eigen koffiebeker meeneemt als je ergens naartoe gaat. En dan niet alleen voor het kwartje korting dat je dan krijgt, zoals nu bij de NS.”