Bij boerderij Den Hof in Halsteren wordt keihard verbouwd als we Peter en Mieke Oerlemans spreken. Als alles klaar is hoeven de mensen die een kopje koffie komen drinken niet meer alleen buiten op het terras te zitten. Ze kunnen bij een spatje regen dan ook lekker binnen zitten. Een van de nieuwe uitdagingen die ze er sinds een paar maanden bij hebben, is de ijsafdeling: “We zijn zelf ijs gaan maken en dat loopt al best goed”, vertelt Mieke enthousiast. Voor Samen in de Regio zijn we vooral benieuwd naar hoe het met de zorgboerderij gaat.
Persoonlijke aanpak
“We zijn in 2004 begonnen met de zorgboerderij. Het geeft ons veel voldoening om andere mensen te helpen. We willen bijdragen in het proces waarin de cliënten zitten. Het is heel mooi om deze mensen op te zien knappen als ze bij ons aan het werk gaan”, vertelt Peter vol passie. Ze hebben bij Den Hof elke dag vijftien, zoals ze het zelf noemen, hulpboeren aan het werk. Die helpen bij allerhande dingen op het melkveebedrijf. “Ze komen zelfstandig hier naartoe of via zorginstellingen”, legt Peter uit.
Mieke vertelt dat ze het belangrijk vinden om op zoek te gaan naar de unieke krachten van iedere hulpboer: “Wij geloven in een persoonlijke aanpak.” Haar partner Peter legt aan de hand van een voorbeeld uit hoe mooi hun werk is: “We hebben de zorg over een jongen met een verslavingsachtergrond op ons genomen. Door met hem in gesprek te gaan kwamen we erachter dat hij met een trauma uit het verleden zat. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Inmiddels is hij van zijn verslaving af en heeft hij een eigen bedrijf als schilder.”
Opgezogen in het bedrijf
De reguliere verslavingszorg kan volgens Peter en Mieke lang niet altijd het beste bereiken. Dat komt omdat ze niet voldoende tijd kunnen steken in een cliënt: “Ik snap dat heel goed, maar het heeft veel minder effect. Als iemand bij ons vijf dagen in de week rondloopt, heb je veel meer mogelijkheden om iemand te helpen.”
Met hun zorgboerderij hebben ze al regelmatig goed gebruikgemaakt van Samen in de Regio: “We hebben voor onze nieuwe kantine stoelen en tafels gekregen. Daar zijn we heel dankbaar voor. Tegelijk zetten we ons bedrijf open voor iedereen en gaan we samenwerkingen aan”, vertelt Mieke. Dat ze het druk hebben bij het bedrijf in Halsteren blijkt wel als Peter tijdens het interview een telefoontje krijgt van een van de hulpboeren over een probleem met een koe in de stal: “We worden opgezogen in het bedrijf. Dat is de flow van hoe dingen bij ons gaan.” Op de zorgboerderij zouden ze graag meer uit het netwerk willen halen, maar de drukte van het bedrijf gaat ook door.