Wereldvoedseldag 2019

10 december 2019

Match

Elk jaar bedenken de vrijwilligers van de Cargill Cares Council van Bergen op Zoom iets origineels om te organiseren in het kader van Wereldvoedseldag/World Food Season. Dit jaar was de keuze gevallen op Stichting Titurel om samen met hen iets te bedenken om de Wereldvoedseldag invulling te geven. We kennen elkaar uit het netwerk van Samen in de Regio en hebben al vaker iets voor elkaar kunnen betekenen.

Het enthousiasme van Titurel en Cargill  resulteerde in de volgende activiteit: het planten van appelbomen door kinderen van een basisschool, immers daar kunnen de bewoners in de toekomst letterlijk de vruchten (appels) van plukken en gebruiken om in het eten te verwerken zoals bijvoorbeeld een heerlijke appeltaart of pannenkoeken met appel.
Daarna kunnen de kinderen helpen met het schillen van de appels en de pannenkoeken bakken samen met de kok en bewoners van Titurel om deze uiteraard hierna lekker te verorberen. De eieren en appels hiervoor zijn geschonken door Zorghoeve  Kakelbont uit Dinteloord.

De bewoners die werkzaam zijn op de houtafdeling bij Titurel kunnen  dan ook nog een leuk aandenken voor iedereen maken aan deze dag door middel van  een wekpotje met een zelf gemaakte en gegraveerde label én gevuld met zelfgemaakte appelmoes van de appels van Zorghoeve Kakelbont

Om de doelstellingen van Titurel meer gestalte te geven – het binnen naar buiten en buiten naar binnen te krijgen – hadden we contact gezocht met basisschool Op Dreef uit Putte (Putte grenst aan het landgoed van Titurel) om met een groep van deze school de appelbomen te gaan planten. De leerkrachten waren zeer enthousiast over het voorstel en besloten om met groep 7 hieraan deel te nemen. En op deze manier was het zaadje geplant voor de komende Wereldvoedseldag van Cargill.

Op woensdag 20 november was het zover, de kinderen en begeleidende ouders  van groep 7 werden  ’s ochtends opgehaald door busbedrijf De Kock uit Halsteren en rond 9 uur afgeleverd bij Stichting Titurel waar zij ontvangen werden door de bewoners en begeleiding en de vrijwilligers van de Cargill Cares Council. Met veel goede zin trok iedereen de bossen in om op een vrijgemaakt stuk, waar straks een gedeelte nieuwbouw zal verrijzen, de appelbomen te gaan planten met de uitleg en onder begeleiding van de tuinman van Titurel. Het weer speelde duidelijk mee deze dag, hoewel het koud was scheen het zonnetje heerlijk en vermaakte iedereen zich lekker buiten. Er was zelfs nog tijd om een balletje te trappen door de kinderen. Na het planten van de appelbomen werden de kinderen getrakteerd op warme chocolademelk om een beetje op te warmen en daarna te helpen met het schillen van de appels en het bakken van de pannenkoeken samen met de kok en bewoners van Titurel.

Zoals altijd komt aan alle goede en leuke dingen een eind en om 12 uur werden de kinderen weer opgehaald om met de bus weer richting school te vertrekken met een hoop verhalen om thuis te vertellen!

Al met al was het weer een zeer succesvolle ochtend en een geslaagde Wereldvoedseldag 2019 !! Een mooie verbinding gelegd tussen Titurel,  Basisschool Op Dreef, Zorghoeve Kakelbont, busbedrijf de Kock en Cargill.

Op naar Wereldvoedseldag 2020…………..