Wereldvoedseldag 2015

26 oktober 2015

Match

Op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober hebben Cargill en Fort Smakelijk een gezonde lunch bereid en geserveerd op basisschool Sancta Maria in Bergen op Zoom en basisschool De Statie in Sas van Gent in het kader van Wereldvoedseldag.

Achterliggende gedachte was dat in Nederland dagelijks ongeveer 20.000 kinderen honger lijden en het niet altijd vanzelfsprekend is dat iedereen 3 maaltijden per dag krijgt.

Aan de groepen 6, 7 en 8 van beide scholen werd bij toerbeurt gevraagd te helpen bij het bereiden van het voorgerecht, hoofdgerecht en toetje. Het koksteam van Fort Smakelijk begeleidde hen hierin. De kinderen kregen uitleg hoe de groenten te snijden en hoe de maaltijden verder klaar te maken. Elke leerling kreeg een koksmuts uitgereikt waarop ze hun naam konden schrijven en er in de “keuken” goed gecommuniceerd kon worden. De lunch bestond uit een tomatensoepje, spaghetti met saus van kip en groenten (halal) en het toetje in de vorm van een zwaan van soezendeeg. De onderbouwkindertjes kregen een cakeje aangeboden.

Uiteindelijk werden de maaltijden door vrijwillgers van Cargill rondgedeeld en uitgeserveerd in de klassen of de daarvoor beschikbare ruimte.

Na de lunch hebben de kinderen nog van Fort Smakelijk uitleg gekregen hoe belangrijk eten en vooral gezond eten is en niet bedoeld is om weg te gooien. Van restjes kan er dus nog altijd een feestelijke maaltijd bereid worden. Oftewel het motto “Wok je koelkast leeg”.

Daarnaast is nog gevraagd aan de kinderen om een tekening te maken over gezonde voeding. Uit alle tekeningen zullen een aantal winnaars gekozen worden en zij mogen dan bij Fort Smakelijk nog een Kinderkookworkshop volgen.

Al met al een drukke dag, leerzaam en lekker voor de kinderen en een voldane dag voor iedereen van Cargill en Fort Smakelijk en de scholen die zich hiervoor hebben ingezet.