Op het prachtige landgoed Bieduinen staat, verscholen voor het verkeer van de Putseweg, een indrukwekkend monument. Het pand en landgoed vormen de perfecte omgeving voor de bewoners van Titurel. Dit is een stichting die langdurige zorg, woonruimte en dagbesteding biedt aan mensen met autisme, psychische problematiek dan wel een verstandelijke beperking. Zowel het team als de bewoners zijn erg blij dat ze sinds een paar jaar officieel deel uitmaken van het Samen in de Regio netwerk, het heeft ze al veel gebracht.
Aan het woord zijn Katrien Muylaert, bestuurder-directeur bij Titurel, en teamleider Koen van der Steen. Beiden zijn ze verheugd dat de gemeente Woensdrecht zo’n twee jaar geleden besloot om zich aan te sluiten bij ons platform. Het heeft al een aantal mooie matches opgeleverd en gezien de vele plannen die er zijn, komt er nog genoeg dat hopelijk op eenzelfde wijze mooie wijze gerealiseerd kan worden.
Andere koers
Katrien vertelt dat het indrukwekkende historische gebouw nu nog dient als woning voor een aantal bewoners. “Dat gaat echter veranderen”, legt ze uit. “In 2020 wordt begonnen met de eerste werkzaamheden. Er komen nieuwe gebouwen, waarvan er één wat dieper in het bos verschijnen gaat voor nóg meer rust.” Het oude landhuis krijgt een nieuwe functie, deels als theeschenkerij en ook komen er ruimtes waar de bewoners kunnen werken. Want de dagbesteding is hier niet vrijblijvend, je wordt geacht echt mee te doen. Dat is meteen goed voor het zelfrespect, of je nu hout bewerkt of in de keuken helpt, de dieren verzorgt of het landgoed helpt te onderhouden. Hier wordt samen gewerkt, met en voor elkaar.
Welkom!
Titurel en het landgoed moeten veel meer plaatsen worden waar bezoekers graag vertoeven. In de theeschenkerij, het bos eromheen, bij de vele dieren die hier straks gehouden worden en in de nieuwe multifunctionele ruimtes die er komen. Koen: “Daar kun je straks terecht voor van alles, van teambuilding tot vergadering en van workshop tot expositie of een kleine receptie. We hebben een mooie, intieme kapel, dus daar kan je ook terecht voor een viering als het gezelschap niet te groot is. De ruimte is beperkt, en we willen ook het rustige karakter behouden. Dus geen grootschalige evenementen, maar alles op maat. We staan open voor suggesties.”
Het idee erachter is duidelijk: De bewoners veel meer onderdeel maken van de samenleving, ze in contact laten komen met andere mensen. Op een wijze waarbij ze ook nog iets voor die bezoekers kunnen betekenen, van een broodje serveren tot zelfgemaakte spulletjes verkopen in het winkeltje dat er komt.
Wederkerigheid
Samen in de Regio heeft al een paar mooie matches opgeleverd die bijdragen aan de zichtbaarheid van bewoners. Muylaert vertelt: “We zijn bijvoorbeeld heel blij met de mooie tent die Cargill ons schonk maar misschien nog wel meer met hoe dat gebeurde. Dat bedrijf heeft de benodigdheden voor ons voedselbos mogelijk gemaakt en dat is vervolgens door hun medewerkers samen met onze bewoners aangelegd. Zoiets is om meer redenen ontzettend waardevol. Andersom hebben we hier voor hen een flinke hoeveelheid goodiebags samengesteld, met van alles erin. Ook dat doet de mensen hier goed, weten dat ze iets terug kunnen doen.”
Koen komt met nog een mooi voorbeeld: “Eco Point is hier ook al eens komen vergaderen en lunchen. Natuurlijk laten we daarbij zo veel mogelijk bewoners de zelf gemaakte broodjes serveren. De complimenten die ze dan krijgen zijn goud waard.” Het zal niet verbazen dat beide genoemde bedrijven ook partners zijn van Samen in de Regio. Het wederzijdse enthousiasme is enorm en precies dáár draait het om bij onze matches.