We zijn nu meer maatschappelijk betrokken

1 december 2020

In de spotlight

In de fabriekshal van Versteden in Bergen op Zoom zijn ze dag in dag uit bezig met het produceren van glasvezelversterkte leidingsystemen. “Onze industrie heeft geen heel milieuvriendelijk imago.” Toch kunnen technisch directeur Erwin Simons en officemanager Ella van Es enthousiast vertellen dat ze onlangs een Groene Pluim voor duurzaamheid hebben ontvangen, mede door hun samenwerking met Samen in de Regio.

Bewust van footprint

Enerzijds noemt Erwin duurzaamheid een modewoord, maar tegelijk zijn ze zich bij Versteden wel degelijk bewust van hun footprint. “De wereld heeft er behoefte aan en wij hebben er binnen onze industrie het juiste product voor. Met onze voetafdruk doen we het beter dan leidingsystemen die van staal zijn gemaakt. Het materiaal is lichter en het is niet aan corrosie onderhevig.” Hun manier van werken leverde ze dus een award op. “Niet alleen kregen we die voor ons product, het is breder”, legt Ella uit. Ze somt op dat je de pluim ook krijgt wanneer je als bedrijf goed voor je personeel zorgt of een duurzaam gebouw hebt: “Wij hebben alleen maar ledverlichting en doen aan warmtewinning”, voegt Erwin toe.

Bijzonder teamuitje

Met het personeel hebben ze via Samen in de Regio, vlak voordat corona uitbrak, een bijzonder teamuitje gehad. “Van iedere afdeling ging er iemand mee naar SDW. We zijn met bewoners naar hun nieuwbouw wezen kijken, we hebben koffie gedronken, taart gegeten en bingo gespeeld”, vertelt Erwin. “Zij hebben een leuke dag gehad en wij hebben een stukje samenleving gezien wat je niet zo vaak ziet. We hebben het er nog wel eens over hoe mooi het was om daarheen te gaan.” Ella herinnert zich het uitje als een ‘liefdevolle dag’. Zodra de omstandigheden het weer toelaten, zo is hun voornemen, gaan ze nog een keer langs, maar dan met een compleet andere afvaardiging van het personeel van Versteden.

Lidmaatschap creëert bewustwording

Over hun lidmaatschap van Samen in de Regio zijn ze enthousiast. Het creëert bewustwording en als bedrijf voelen ze zich maatschappelijk meer betrokken. “We zijn nog geen twee jaar lid, maar het heeft ons al wel mooie connecties opgeleverd. Ook door mee te doen aan Kijk Binnen bij Bedrijven hebben wij nieuwe medewerkers binnen gehaald. Door het netwerk verbinden we ons met de maatschappij en deze regio”, vertelt Erwin. Hij geeft toe dat ze het nog meer zouden moeten omarmen, al werpt het coronavirus op dit moment wel wat barrières op om daar met volle energie voor te gaan.

Samenwerking met TU Delft

Ondertussen timmert het bedrijf op het gebied van duurzaamheid stevig aan de weg. Zo hebben ze samen met de Technische Universiteit Delft een startup van de grond gekregen. Daarmee kijken ze hoe ze stalen verbindingen tussen leidingen kunnen vervangen door glasvezelversterkte producten. “Bij staal treedt na een bepaalde belasting vermoeidheid op en dan kun je het niet meer gebruiken. Die grens ligt bij onze producten veel hoger en dus is het veel duurzamer. Versteden hoopt ook dat over vijf jaar de productie van windmolens anders gaat. Ook die worden nu veelal van staal gemaakt en dat mag wat Erwin betreft niet snel genoeg worden vervangen door wat ze in de hal in Bergen op Zoom maken.