Verander en werk samen – zo kun je impact maken!

11 maart 2022

Evenementnieuws

“We moeten dansen tussen de schalen.” Dat zei professor Jan Rotmans donderdagavond in het Da Vinci college in Roosendaal. De aanwezigen luisterden aandachtig naar zijn verhaal. Iedereen ontdekte raakvlakken met zijn of haar dagelijkse bezigheden. “Samenwerken is het enige dat ons gaat helpen. Omarm de chaos en probeer zo gauw mogelijk met elkaar aan de slag te gaan. Wil je iets voor elkaar krijgen, dan moet je gewoon beginnen! Begin klein, faal, begin opnieuw en maak impact.”

Intrinsieke motivatie

Dat verandering belangrijk is om vooruit te komen, kon Rotmans met een aantal pakkende voorbeelden goed onderbouwen. “Je intrinsieke motivatie en persoonlijk ontwikkeling blijven hierbij de belangrijkste factoren om te kunnen slagen.” Dat het lastig is voor sommigen om te veranderen, was voor hem geen reden om het niet te doen. “Er zijn altijd mensen die zeggen dat ze wel willen, maar niet kunnen. Focus je daarop. Mensen die wel kunnen maar niet willen, zijn veel moeilijker te veranderen.”

Regionale samenwerking

Dat is precies waar ons netwerk voor staat: mensen motiveren om samen iets voor elkaar krijgen. Na het inspirerende verhaal van professor Rotmans vertelde wethouder Sociaal Domein van de gemeente Roosendaal René van Ginderen waarom de gemeente is aangesloten bij Samen in de Regio. “Het duurde even, maar we zijn er bij. En daar zijn we trots op! Onze gemeente ziet het belang in van een regionale samenwerking. Het is goed te zien dat onze regio zoveel potentieel heeft en dat gaan we benutten.”

Extra begeleiden

Vervolgens vertelden enkele partners waarom zij zo blij zijn met het netwerk. Curio onderwijsmanager Joost de Jongh legde uit dat het bij hun opleiding niet alleen gaat om slagen, het gaat er ook en vooral om dat de leerlingen zichzelf persoonlijk ontwikkelen. “Voor leerlingen die moeilijk een startkwalificatie halen is daarom op Curio isk het project Our Workflow gestart. Zij hebben extra begeleiding nodig en die kunnen wij bieden mede dankzij de partners uit het netwerk.”

Directeur Finance van Ricoh Europe Mark van Abeelen en Simon Hooglugt van DHL Supply Chain vertelden dat zij steeds weer geïnspireerd raken door de samenwerkingen binnen het netwerk. “Bijvoorbeeld met WVS. Het is geweldig om met deze mensen te mogen samenwerken. Zij hebben ook extra begeleiding nodig, maar zijn zo gemotiveerd!”

Sabine de Kok en Dianne van Loenhout van S&L Zorg vinden het uniek dat veel partners openstaan voor de samenwerking en het contact met mensen die standaard zijn. “Wij hebben cliënten met een verstandelijke beperking en die vinden het geweldig om nuttig werk te doen.” Ze deden gelijk een oproep voor deelname aan de Prokkelweek en hadden direct een match met de sprekers op het podium.

Krachtige avond

Na het plenaire gedeelte ging iedereen in groepen met elkaar in gesprek. Een nadere kennismaking, een mogelijke samenwerking en soms al concrete afspraken. “Zo gaat dat op onze netwerkbijeenkomsten. Dat is de kracht van het netwerk! Het is geweldig om dit nu ook met potentiële partners uit Roosendaal te kunnen realiseren,” aldus Samen in de Regio-directeur Anita Karremans. “En Jan Rotmans gaf ons een belangrijke boodschap mee: ‘Als mensen tegen je zeggen dat het misschien niet zo’n goed idee is, dan moet je het zeker gaan doen!’ Dan gaat het niet gemakkelijk worden, maar je kunt zeker iets bereiken.”

Als kers op de taart kregen alle aanwezigen het boek ‘Omarm de chaos’ van Jan Rotmans mee naar huis.

Beelden

Bekijk hier alle foto’s van Gijs Proost van de bijeenkomst ‘Regionaal Samenwerken’, onze kick-off in Roosendaal.

En wil je de volledige lezing van Jan Rotmans nog eens zien, bekijk dan de opnames die ZuidWest Update ervan maakte.