Van journalist tot rijinstructeur: ‘n carrière switch via het netwerk

22 december 2021

In de spotlight

Van journalist tot rijinstructeur. Dat is de bijzondere carrièremove van Gerben Solleveld. Ruim een jaar geleden sloot hij zich met zijn bedrijf aan bij Samen in de Regio. Vanuit zijn journalistieke achtergrond verzorgde hij gedurende een jaar de interviews voor Partner in de Spotlight. Voor een van die artikelen raakte hij aan de praat met commercieel directeur Jos Dek van de Zeeuwse rijschool Dek Opleidingen. Van het een kwam het ander.

Een pittige studie

Gerben toonde zijn interesse voor een switch van werk. Het vak van rijinstructeur sprak hem al langere tijd aan en hij besloot er na een goed gesprek bij Dek Opleidingen vol voor te gaan. Na een interne opleiding van een half jaar slaagde hij. “Het was een pittige studie, om heel eerlijk te zijn. Mensen die denken dat je ‘even’ rijinstructeur wordt, hebben het mis. Je moet uiteraard de verkeersregels weten en verkeersinzicht hebben, maar didactische vaardigheden zijn minstens zo belangrijk”, aldus Gerben.

Gezellige sfeer is belangrijk

Sinds begin oktober geeft hij vanaf de vestiging in Bergen op Zoom met veel plezier autorijles: “Vanaf het eerste moment voelde ik me op mijn plek bij het familiebedrijf Dek. Ondanks dat de rijschool meerdere vestigingen heeft, proef ik die familiesfeer in de omgang met mijn nieuwe collega’s. Ze zijn bereid om je te helpen. Als ik een vraag heb, staan meerdere mensen paraat om antwoord te geven. Een gezellige en leuke sfeer op de werkvloer, vind ik net zo belangrijk als het werk zelf. Uiteraard vind ik het lesgeven zelf ook supertof. Iedere leerling is anders en ik vind het een mooie uitdaging om een leerling te geven wat ‘ie verdient. Mijn werk is geslaagd als een leerling over tien jaar mij nog steeds herinnert en zegt: ‘Ik had een fijne rijinstructeur’.”

Contact leggen gaat gemakkelijk

Ook vanuit Dek bevalt de samenwerking supergoed: “De sociale aspecten en het contact leggen met nieuwe mensen ligt Gerben vanuit de journalistiek erg goed”, vertelt Jos Dek. “Wij krijgen geregeld nieuwe collega’s via zijinstroom vanuit allerlei disciplines en beroepen. Dat is juist ook zo leuk. Velen denken er wel eens aan: zou het iets voor mij zijn? En vaak na jaren besluiten ze de stoute schoenen aan te trekken en contact op te nemen. Dan gaat het balletje vanzelf rollen.”

Jos roept daarom andere, potentiële rijinstructeurs zeker op om contact op te nemen: “Voor verschillende disciplines zijn wij op zoek naar gemotiveerde en enthousiaste collega’s.” Het familiaire karakter kan de commercieel directeur van Dek Opleidingen alleen maar beamen: “Dat is waar wij voor staan: we zijn een professionele speler waar een informele sfeer hangt.”