Uitbreiding van het Soepprojectboz

30 maart 2020

Match

In Bergen op Zoom bestaat al enige tijd ‘het Soepprojectboz’. Initiatiefnemer Wim Ligtenberg brengt met zijn bakfiets soep naar dak- en thuislozen. Met de maatregelen rondom het coronavirus zijn er ook andere groepen inwoners die nu extra kwetsbaar zijn. Eenzame mensen met weinig tot geen sociale contacten, ouderen die de deur niet meer uit kunnen of durven, maar ook voor gezinnen kan zo’n extraatje als soep nu een echte oppepper zijn. “Daarom breiden we het soepproject tijdelijk uit. Het Leger des Heils, WijzijnTraverseGroep en GGZWNB helpen ons bij het vinden van de mensen. In onze laatste ronde brachten we op 46 adressen een pannetje soep, maar daar laten we het niet bij,” vertelt Wim Ligtenberg.

Tijdelijke uitbreiding van de doelgroep
Het opschalen van het project vraagt natuurlijk wel om extra vrijwilligers en extra soep. Bovendien kun je dit niet meer organiseren vanuit thuis. Het Leger des Heils stelt nu op dinsdag en donderdag hun locatie beschikbaar. De vrijwilligers halen daar de soep op. De mensen die regelmatig bij het Leger des Heils op bezoek komen, helpen nu mee met het rondbrengen van de soep. “Zij vinden het fantastisch om zo’n mooie bijdrage te leveren in deze ook voor henzelf, lastige periode”, laat een hulpverlener van het Leger des Heils ons weten.

Wim Ligtenberg, die samen werkt met Silvain van den Berg kreeg direct respons van lokale horeca op zijn vraag of zij soep wilden maken. Het Spuihuis en Restaurant Oase hebben al aardig wat liters geleverd. Aan Samen in de Regio vroeg hij om de extra vraag naar ingrediënten voor de soep, een chauffeur met bestelbus en meer vrijwilligers ook in ons netwerk uit te zetten. Een oproep via onze social media kanalen leverde inderdaad een chauffeur, vrijwilligers voor de dinsdag en donderdag op en het aanbod van Villa Heidetuin om ook soep te maken!

Handen uit de mouwen door Anita en Wendy van Samen in de Regio
Samen in de Regio besloot om zelf ook met twee medewerkers te ondersteunen. Zolang het nodig is nemen Anita Karremans en Wendy Prop een soeproute voor hun rekening op dinsdag en donderdag. Wendy vertelt:

“Nu we onze tijd anders moeten indelen biedt dat ook weer mogelijkheden, om je dag eens anders in te vullen. We gaan soep rondbrengen. Een mooi team met ieder zijn eigen taak is bij elkaar gekomen. Iemand heeft een idee en neemt het initiatief. De een zoekt sponsoren, de ander maakt routes, weer anderen brengen de soep rond en ga zo maar door. In elk geval maken ze samen een heleboel mensen blij en dankbaar. Niet in de laatste plaats onszelf, want het voelt goed om met weinig middelen samen iets voor een ander te kunnen betekenen. En dan ineens is een pannetje soep veel meer dan een pannetje soep.”