Taal op de werkvloer

 

Laaggeletterdheid is van alle tijden en komt voor bij alle leeftijden. Laaggeletterden zijn het lezen en schrijven niet echt machtig. Voor autochtone werknemers is laaggeletterdheid vaak iets waar ze zich voor schamen. Er voor uitkomen doen velen niet. Bespreekbaar maken is gevoelig. Er ontstaat een taboe rondom laaggeletterdheid. Voor de werknemer geeft het geregeld de nodige stress, zowel privé als op de werkvloer. Omdat steeds meer werkprocessen gedigitaliseerd verlopen, liggen misverstanden en fouten op de loer. Het kan ook in iemands privéleven voor problemen zorgen, die vroeg of laat op de werkvloer merkbaar worden. Denk aan schulden, een sociaal isolement en zelfs gezondheidsissues.

Wij ondersteunen werkgevers in de aanpak van laaggeletterdheid op de werkvloer. Deze doelgroep past immers goed bij ons netwerk. We stellen een eenvoudig bruikbare toolkit beschikbaar en kunnen actief begeleiden en ondersteunen. Zo kan snel werk gemaakt worden van een effectief stappenplan, bestaande uit een aantal aandachtspunten:

  • Hoe herken ik laaggeletterdheid?
  • Hoe maak ik het bespreekbaar?
  • Wat is het taalniveau van mijn werknemers?
  • Welke aanbieders zijn er voor scholing?
  • Welke financiële ondersteuning is er mogelijk?

In de aanpak van laaggeletterheid bij autochtone werknemers werken we samen met de gemeente Bergen op Zoom en professionele partijen die ‘taal’ aanbieden. Neem gerust eens contact op voor aanvullende informatie en een advies op maat.