In onze regio heeft 1 op de 6 werknemers moeite met lezen en schrijven, ook autochtonen. Vaak merken collega’s en de werkgever het niet. Zolang zij dezelfde werkzaamheden kunnen doen, redden laaggeletterden zich goed. Maar bij veranderingen, denk aan digitalisering van werkzaamheden en van de interne communicatie, zijn zij kwetsbaar. Zij ervaren meer stress, raken minder betrokken, de kans op fouten wordt groter en het verzuim kan toenemen. Ook in iemands privéleven kan het voor problemen zorgen – schulden, sociaal isolement en zelfs gezondheidsissues.

Quickscan: Hoe groot is het risico in uw bedrijf?

We hebben het over een onzichtbaar probleem op de werkvloer. We adviseren werkgevers om te starten met een Quickscan. Zo kom je te weten welk risico er is op werknemers die moeite hebben met lezen en schrijven in je organisatie. Cubiss ontwikkelde de online Quickscan – Taalvaardigheid op de werkvloer. Die duurt maar drie minuten. Quick dus!

Webinar: Hoe herken je laaggeletterdheid bij je medewerkers?

Het webinar Werk en Taal geeft in enkele minuten inzicht in de eerste stappen die een werkgever kan zetten.

Taal werkt!: het stappenplan met alle lokale contactgegevens. 

Is er ook in jouw organisatie een kans op werknemers die moeite hebben met lezen en schrijven en zoek je ondersteuning bij de aanpak van taal op de werkvloer? Neem dan contact op met Samen in de Regio.

Wij ontwikkelden samen met lokale taalaanbieders het programma Taal werkt!. Met een eenvoudig stappenplan vanaf herkennen van de problemen, in gesprek gaan, medewerkers motiveren tot het borgen in uw organisatie. Lees er meer over in de digitale flyer van Taal werkt!.

Starten met de Taalkit

Met Taal werkt! hebt u ook de contactgegevens van lokale taalaanbieders, lokaal trainingsaanbod voor management en medewerkers en ervaringsdeskundigen die in uw bedrijf willen komen vertellen. Alles bij de hand, om zelf of samen met een van de partners een eerste stap te zetten. Benader Samen in de Regio voor een inlogcode en neem een kijkje in de Taalkit van Taal werkt!

Subsidie Tel mee met Taal voor werkgevers: 2/3 deel van de kosten vergoed!

De aanvraagronde voor 2021 is gesloten. Alleen voor werkgevers komt er een extra ronde van 1 tot en met 30 juni. Subsidie aanvragen van Tel mee met Taal voor taalscholing Nederlands. De subsidieverstrekker vergoedt 2/3 van de kosten! De aanvraag is eenvoudig. Samen met een van de taalaanbieders uit het netwerk van Samen in de Regio is de aanvraag gemakkelijk geregeld en bent u direct op het juiste startpunt.