Stagelopen, is leren van elkaar

11 oktober 2022

Match

“Wat een superleuke gast!” Zo klinkt het vanuit Hair & Beauty Lounge in Bergen op Zoom. Ze hebben het over Mohammed uit Syrië. Mo, zoals hij meestal wordt genoemd, komt er niet om te worden geknipt, hij loopt stage.

Kijken hoe dat gaat

Het gebeurt niet vaak dat ze bij deze schoonheids- en kapsalon mannen op de werkvloer hebben. Mohammed wilde er toch graag stagelopen: “Leren om verschillende soorten kapsels te knippen. En kijken hoe het gaat in een Nederlandse salon.” Maar hoe kom je daar als jongeman uit een ver land?

Eigen kapperszaak

Mohammed vluchtte een aantal jaar geleden uit Syrië. Hij vond het kappersvak toen al erg leuk. “Mijn oom was kapper en in de vakanties ging ik naar hem toe om het te leren. Dat vond ik heel leuk om te doen.” Toen hij in Nederland kwam, belandde hij uiteindelijk bij Curio isk. Hij vertelde over zijn droom om zijn eigen kapperszaak te openen. Door de komst van een goede knipstoel op de school, kon hij zijn kunsten bijhouden. Om te oefenen knipte hij de jongens die er naar school gaan.

Dankbaarheid

Nu Mo niet meer naar die school gaat, maar naar Curio entree, komt hij toch één keer per week terug. “Om te knippen. Dan hoeven ze niet naar de kapper.” Hij doet het ook uit dankbaarheid naar isk. “Zij hebben mij zo goed geholpen! Ik wil iets terugdoen.”

Iedereen kent hem

Intussen is Mo’s kapsalon bij isk niet meer weg te denken. Iedereen kent hem op school als ‘de kapper’. Hij geeft er zelfs les in. Curio-trajectbegeleider Achraf Al Kholali: “Mohammed gaat zijn kennis nu ook overdragen aan leerlingen die kapper willen worden. Die kunnen dan bij Mo kennismaken met het vak en technieken van hem leren.”

Wij leren van hem

Mohammed werkt nu dus ook met heel veel plezier ‘tussen de dames’. “Ik vind het gezellig om met mensen te praten, om ze te knippen en te zorgen dat ze er weer netjes uitzien.” Iris Verheugt van Hair & Beauty Lounge is ook blij met zijn komst. “Wij leren ook weer van hem.” Een waardevolle match voor beiden!