Soep, soep, soep! Hoe staan de zaken ervoor?

18 januari 2021

Match

Al enige tijd wordt er achter verschillende schermen druk gewerkt aan het opzetten van een gezamenlijk ‘soepproject’. Meerdere partners uit ons netwerk zijn druk doende en langzaam maar zeker krijgt het project handen en voeten. Curio isk is erg enthousiast in de bijdrage die zij kunnen leveren. De samenwerking tussen de gemeente, het bedrijfsleven, vrijwilligers en Curio isk staat hierbij centraal. Dankzij een financiële bijdrage van Cargill, een lokaal, zeer maatschappelijk betrokken internationaal bedrijf, zijn er al diverse benodigdheden aangeschaft.

Kabels voor de soep

Vorige keer schreven we al over het harde werk van een aantal isk-leerlingen, die flinke geulen groeven voor de bekabeling van de elektrische aansluiting in de blokhut op het terrein van Curio isk. Intussen heeft UPTA-Techniek de kabels aangelegd en de aansluiting verzorgd, zodat de koelcellen konden worden geplaatst en aangesloten in de blokhut. Met een goede koeling alleen kom je niet ver, dus over op het maken van de soep. Met ingrediënten van De Voedselbank (en in de toekomst gekweekt door Curio leerlingen in hun moestuin) wordt onder begeleiding van praktijkopleider Jack Masseurs door de leerlingen van Curio isk vegetarische en halalsoep bereid.

Wat gebeurt er met die soep?

Als de soep klaar is, wordt het in de blastchiller snel gekoeld om bacteriën te voorkomen. Hierna wordt de soep in speciale bakken in de koelkasten bewaard. Hier haalt Wim Ligtenberg, bekend van het Soepproject BoZ, met zijn bakfiets op. Wanneer er een geschikte locatie is gevonden, kunnen vrijwilligers van Soepproject BoZ de soep uitdelen aan mensen die bij de Voedselbank bekend zijn, aan eenzame ouderen en aan dak- en thuislozen.

Ultieme verbinding

Het mooie aan dit soepproject is dat er zoveel samenkomt: jongeren van Curio isk doen praktijkervaring op, bedrijven leveren expertise of geven financiële steun, de gemeente werkt mee aan locaties voor moestuinen en maatschappelijke organisaties zorgen voor ingrediënten én geven steun aan mensen die dit zo goed kunnen gebruiken. Lang leve het netwerk!

Soepproject in de krant:

Samenwerking is cruciaal, we kunnen dit niet alleen