Samen in de Regio zette mij aan het nadenken over betekenisvol ondernemen

2 februari 2021

In de spotlight

Dat Samen in de Regio een bijzonder waardevolle functie vervult in onze omgeving, laat Monique van Zoelen heel duidelijk zien. Met haar bedrijf Lessons4you is ze al een tijd geleden concreet aan de slag gegaan met ‘betekenisvol ondernemen’. “Ik volgde een keer een lezing over dat onderwerp en ben toen gaan nadenken: hoe kan ik daar in mijn bedrijf invulling aan geven? Nu gaat het geld dat ik normaal zou verdienen aan de gesprekken die ik een-op-een voer naar goede doelen die met kinderen te maken hebben”, vertelt Monique.

Lessons4you begeleidt kinderen, met hun ouders, die te maken hebben met hoogsensitiviteit, beelddenken of faalangst. Monique vindt het belangrijk dat deze groep mensen zich erkend en geaccepteerd voelt en geeft daarvoor passende begeleiding. Ze raakte ongeveer drie jaar geleden betrokken bij Samen in de Regio: “Ik had al snel zoiets van: ik word lid! Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de regio. Het is voor mij een stukje netwerken met bedrijven waarmee je normaal niet zo snel in gesprek raakt. Ook het terugdoen voor mensen die het wat minder hebben vind ik belangrijk en dat staat ook centraal bij Samen in de Regio. Dat had ik als kind zelf ook: ik wilde er altijd voor andere mensen zijn.”

Knauw door corona

Helaas ging het coronavirus ook niet aan het bedrijf van Monique voorbij. “Met de eerste lockdown heb ik een flinke knauw gehad. Ik was toen ook gesloten en ben tegelijk met de basisscholen en later de middelbare scholen weer open gegaan. Ik heb toen zoveel mogelijk alles online laten doorgaan. Nu heb ik besloten om gewoon door te draaien. Ik ben een uitzonderingsgroep en ik geef ouders en kinderen zelf de keuze of ze begeleid willen worden en of ze langs willen komen, of dat ze kiezen voor online coaching.”

Met Lessons4you is Monique al ruim voor corona een online leeromgeving gestart: “Twee jaar geleden heb ik dat opgezet. Het zorgde ervoor dat ik nu makkelijk naar online begeleiding kon overschakelen.”

Ontmoetingen in real life

Monique vindt ons netwerk erg waardevol, al heeft ze afgelopen jaar niet heel veel kunnen doen: “In 2019 ben ik best wel actief geweest en heb ik een aantal bijeenkomsten bezocht.” Ook heeft ze veel andere partijen ontmoet waarmee ze mogelijk dingen kan oppakken, maar dat bewaart ze voor na corona: “Ik heb leuke gesprekken gehad en wat in het vat zit verzuurt niet. Nu in coronatijd ga ik niet bij bedrijven langs. Ik ben iemand die voor dit soort dingen liever ontmoetingen in real life heeft.”

Monique heeft nog een tip voor onder andere onderwijsorganisaties: “Dit kwartaal lanceer ik een platform met een online community waarop heel veel content en video’s komen te staan. Leerkrachten, ouders, huisartsen en andere betrokken organisaties vertel ik daarin over faalangst, beelddenken en hoogsensitivteit. Ik weet dat heel veel organisaties met die onderwerpen te maken hebben. Lessons4you kan daarin ondersteunen.”