Samen in de Regio is een netwerk om dankbaar gebruik van te maken

19 juli 2021

In de spotlight

Bij GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) maken ze dankbaar gebruik van Samen in de Regio. “Het is een breed netwerk waar je interessante mensen tegenkomt. Je komt in aanraking met het bedrijfsleven en daar zitten veel organisaties bij die wij in het dagelijks leven en in onze werkzaamheden nooit tegenkomen. Zo proberen we gebruik te maken van de volle breedte van het netwerk.” Dat is de conclusie van een fijn gesprek met accountmanager Mireille Salden, facilitair coördinator Ron Laurentius en communicatieadviseur Tiffany Fuhler van de geestelijke gezondheidszorg in Halsteren.

Verwend door Samen in de Regio

Sinds het coronavirus is uitgebroken heeft de GGZ WNB op het schitterende Landgoed Vrederust al verschillende keren hulp van Samen in de Regio gekregen: “We zijn verwend in de afgelopen periode. We hebben handgels gekregen, er is gebak bezorgd, maaltijden verzorgd en plantjes gegeven”, zegt Mireille die het als erg bijzonder ervaart. Daar willen ze als organisatie ook graag wat voor terugdoen. “Bijvoorbeeld als we meubilair over hebben proberen we via hen een partner te zoeken die dat goed kan gebruiken. We hebben ook wel eens wat computers kunnen schenken.”

De andere kant is dat cliënten van GGZ Westelijk Noord-Brabant ook al verschillende keren hebben kunnen meewerken aan een project dat via ons netwerk was geregeld. “Binnen de dagbesteding hebben cliënten een keer logo’s van werkbroeken afgehaald. Zo waren de broeken weer te gebruiken voor medewerkers van andere organisaties. Zolang er niet een te strakke deadline op een klus ligt, is het heel mooi werk voor ze om te doen”, legt Mireille uit.

Stigma op problematiek

Het is volgens Ron een uitdaging om de GGZ-instelling positief onder de aandacht te brengen: “Er rust een bepaald stigma op de problematiek van mensen waarmee wij werken. Dat is onterecht, omdat het vaak een minder ver-van-je-bedshow is dan je denkt. We willen ze zo goed als mogelijk laten meedraaien in de maatschappij en in het dagelijks leven en ze als volwaardig persoon aanzien. Dan zie je dat ze tegen zichzelf durven zeggen: ik ben weer iemand”, vertelt Ron enthousiast.

Dat willen ze ook graag overbrengen bij de partners van Samen in de Regio. “Het is een zoektocht, maar we laten mensen graag kennis met ons werk maken”, beamen alle drie de medewerkers van GGZ WNB. Door corona lukt dat lang niet altijd even makkelijk, maar buiten het virus om zien ze tal van mogelijkheden. “We hebben hier al eens een workshop voor Samen in de Regio georganiseerd en hun team en bestuur gingen bij ons aan de slag tijdens NLdoet, maar we komen ook met plezier langs bij partners om lezingen te geven over het werk dat wij doen. We hopen dat in de toekomst in de regio te kunnen uitbreiden.”