Samen in de Regio brengt je snel in aanraking met allerlei partijen

14 juni 2021

In de spotlight

Op honderden plekken ter wereld vind je er een. Ook in Bergen op Zoom zit een Fablab, een Fabrication Laboratory. FabLab BoZ zit in een loods aan de Dr. Ir. van Veenweg met als chef de mission Tom Zoutendijk. Hij is dolenthousiast over het idee van een Fablab: “Het is een openbaar toegankelijke ontmoetingsplek voor digitaal ontwerpers. Het komt bij een professor uit Amerika vandaan. Hij wilde met apparatuur zoals een 3D-printer dingen maken en die kennis delen.” Het gevolg is dat in Bergen op Zoom dus ook een Fablab werd opgericht.

Van kleine ondernemers tot hobbyisten

Je kunt naar het FabLab BoZ toe als je gebruik wilt maken van een 3D-printer of een lasersnijder. “Dat kan zomaar, in elk geval één keer per week is er vrije inloop, behalve nu in coronatijd”, zegt Tom. “Wij hebben de machines en die mag je gebruiken als je weet hoe ze werken. Anders helpen we je erbij. Het is een openbare werkplaats waar je geen toegang voor hoeft te betalen. Uiteraard betaal je wel voor de materialen. Er komen hier kleine ondernemers, maar ook hobbyisten die een onderdeeltje voor hun treinbaan nodig hebben.”

FabLab BoZ is een vrijwilligersclub en kon in het beginstadium van haar bestaan al op verschillende manieren gebruikmaken van hun lidmaatschap van Samen in de Regio: “We hadden bijvoorbeeld stoelen nodig”, vertelt Tom. “Die kun je kopen of je kunt aan Samen in de Regio vragen of iemand nog stoelen over heeft. Dat deden we ook met laptops. En nu zijn we nog op zoek naar een airco. Dus mocht iemand binnen het netwerk daar een oplossing voor hebben.”

Je hoeft nooit te vertellen waarvoor je komt

Tom laat met veel enthousiasme de kostbare apparaten zien. Hij legt onder de lasersnijder een stuk karton en laat de machine binnen enkele tellen een rechthoek uit het karton snijden. Intussen vertelt hij wat de toegevoegde waarde van Samen in de Regio volgens hem is: “Het is een makkelijk toegankelijk netwerk. Je komt snel in aanraking met allerlei mensen en organisaties. Het mooie is ook dat je niet hoeft uit te leggen dat je contact wilt met iemand, want dat is heel normaal.”

Door de lockdown vanwege het coronavirus is FabLab BoZ maar beperkt toegankelijk. “Wel hebben we met hulp van een subsidie vorig jaar wat handige dingen voor in de zorg kunnen maken.” Een daarvan was een hulpmiddel voor zorgmedewerkers om de deur bij een cliënt te openen zonder de handgreep zelf beet te hoeven pakken. “Dat was in het begin van corona wel handig, omdat niemand wist hoe besmettelijk het was.” Mocht je de wereld van 3D-printers en lasersnijders eens in het echt willen zien, dan kun je – als de omstandigheden het weer toelaten – zo binnenlopen bij FabLab BoZ.