Samen groeien, als partner en als netwerk

11 mei 2020

In de spotlight

Marianne Rommens is eigenaar-directeur van Zorghoeve Kakelbont in Dinteloord. Maar vooral een gedreven en betrokken vrouw die in alles, waar maar even mogelijk, de menselijke maat centraal stelt. Ze voelt zich dan ook nauw verwant met het netwerk en de doelstellingen van Samen in de Regio.

Zorghoeve Kakelbont is een bedrijf waar landbouw en zorg elkaar ontmoeten. De naam is om meerdere redenen goed gekozen. “We hebben hier een bonte verzameling van mensen bij elkaar”, legt Marianne uit. En dat gaat prima samen, voor iedereen zijn activiteiten die bij hem of haar aansluiten. Het agrarische bedrijf en de landelijke sferen bieden letterlijk en figuurlijk alle ruimte voor vele vormen van dagbesteding en begeleiding. “Voor alle leeftijden, sinds enige tijd hebben we tevens plaats voor ouderen. Die genieten enorm van de rust hier en kunnen, als ze willen, toch van alles ondernemen.”

Groei

Het begon klein, ruim een decennium geleden, met de opvang van een aantal kinderen. Pas later kwamen er tevens volwassen cliënten bij. Marianne: “We zijn langzaam gegroeid naar een volwaardige zorgboerderij met ruim honderdveertig cliënten en twintig teamleden. Ik ben dan ook steeds meer manager geworden maar nog altijd moet belevingsgerichte opvang en begeleiding centraal staan hier. De waarden waarmee ik begon wil ik vasthouden.” Sinds 2013 heeft ze zelfs een samenwerking met Curio. Jongeren die deze extra aandacht nodig hebben, krijgen hier twee dagen per week les en de rest van de week biedt het bedrijf beschermde stageplekken. Trots meldt de onderneemster dat maar liefst vijfentachtig procent van die leerlingen slaagt en doorstroomt.

Het zal niet verrassen dat het veel budget en creativiteit vraagt om al die activiteiten te organiseren en mogelijk te maken. Net als menskracht. In die zin heeft Marianne nog wel een vraag aan het Samen in de Regio netwerk: “We kunnen nog best een aantal vrijwilligers gebruiken, met name mensen die ritjes kunnen maken met onze cliënten.” Ze doet zelden tevergeefs een beroep op de vele partners die ze erbij kreeg sinds ze lid werd maar dit is echt nog een gekoesterde wens.

Voor en met elkaar

Andersom heeft Kakelbont eveneens veel te bieden, is al meermaals gebleken. “Samen de wereld mooier maken”, is hier het motto. Een leuk voorbeeld ervan is een gepland bezoek van de BAS, de Bergse Actieve Senioren. “Zij willen hier activiteiten komen houden en in ruil daarvoor krijgen wij aandacht in hun veelgelezen magazine”, vertelt Marianne. “En wellicht ontdekken ze meteen wat een mooie plek dit is voor dagbesteding.” Wat dat betreft heeft ze veel aan het nog altijd groeiende netwerk. “Ik vind de gedachte erachter heel mooi, van op deze wijze iets voor en met elkaar doen. Het doet haar meteen denken aan andere leuke matches: “De FitFabriek kwam hier een programma organiseren voor onze cliënten en wij hebben hen een kuubskist appels geschonken. Oh, en SDW natuurlijk! De mensen van Copy Copy, hun kopieerwinkel en dagopvang, hebben hier een teamdag gehad. Ze gaan in ruil daarvoor onze nieuwe programmaboekjes maken.” Ze is zichtbaar blij met die mooie resultaten. “Het is een heel goed netwerk, mits je bereid bent zelf ook te investeren natuurlijk. Zo wordt samen delen ook samen groeien.”