Ricoh onderneemt maatschappelijk betrokken

11 januari 2013

Match

RICOH is één van de bedrijven die vanaf de start partner is van Samen in de Regio. De multinational heeft thema’s als duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid immers hoog in het vaandel staan. De participatie binnen Samen heeft tot mooie matches geleid. Zo is er in februari 2012 een pilot gestart en zijn er vanuit WVS vijf vaste medewerkers bij RICOH in Bergen op Zoom aan de slag. Door het inzetten van supervisie, coaching, aanpassingen in de werkzaamheden en een gedeeltelijke subsidie is deze proefperiode als bijzonder positief ervaren. Het kansen bieden aan aan de cliënten van het werkvoorzieningschap heeft absoluut een investering gevergd, maar gezien de positieve ervaringen van de afgelopen maanden wordt er gekeken naar hoe de samenwerking definitief gemaakt kan worden.

RICOH is een wereldwijd opererend technologiebedrijf, gespecialiseerd in breed inzetbare oplossingen voor kantooromgevingen, production printing, documentmanagement systemen en IT-diensten. Vanuit de vestiging in Bergen op Zoom zorgt Ricoh jaarlijks voor het verschepen van meer dan een half miljoen printers en kopieerapparaten en multifunctionals naar bestemmingen in Europa, het Midden Oosten en Afrika. Daarnaast worden de machines ‘plug-and-play’-gereed gemaakt. Ook de benodigde tonercartridges worden vanuit Bergen op Zoom gedistribueerd. In de vestiging in Bergen op Zoom werken ongeveer 500 mensen waarvan het grootste deel bij DHL, de logistieke dienstverlener waarmee RICOH samenwerkt.

Denken in mogelijkheden en kansen

Naast het eerder genoemde project met een groep cliënten van WVS is RICOH ook op individuele basis bijzonder actief bezig om uitvoering te geven aan het concernbreed gedragen MVO-beleid. Dit beleid wordt van harte ondersteund door Eugene Kersjes, vice president van RICOH Europe SCM. De heer Kersjes benadrukt dat elke vestiging de vrijheid krijgt om hier op een eigen manier mee om te gaan. Dat dit in de regio West-Brabant gebeurt in samenwerking met Samen in de Regio en haar partners ervaart de heer Kersjes als uiterst positief. “Het vergt van alle kanten een investering, maar RICOH bewijst dat met de juiste aanpak en door intensieve samenwerking waardevolle resultaten zijn te behalen”, aldus de vice president.
In november gaat er via het UWV ook iemand met een Wajonguitkering aan de slag bij zijn bedrijf. “Hopelijk worden andere ondernemers ook geïnspireerd door onze succesvolle aanpak en ontstaan er nog meer kansen voor werknemers die zonder onze steun niet eenvoudig een plaatsje op de arbeidsmarkt kunnen vinden”, besluit de heer Kersjes.