Praten zonder schermpje ertussen!

28 oktober 2019

Match

In deze tijd is het bijna normaal dat we alleen nog maar online met elkaar in gesprek zijn via Social Media.

Hoe anders is het wanneer je face-to-face de verhalen hoort van mensen die vertellen over wat hen is overkomen, hoe ze daar terecht zijn gekomen, verkeerde keuzes hebben gemaakt en hoe het hen gelukt is om hun weg weer terug te vinden?

Ademloos zat iedereen te luisteren naar de persoonlijke verhalen van de ervaringsdeskundigen. Zij deelden hun ervaringen met leerlingen van ’t Rijks en werkzoekenden, ingeschreven bij Werkcentrum Brabantse Wal. De situaties waaruit zij komen zijn zeer divers, van verslaving, depressiviteit, ziekte, laaggeletterdheid of criminaliteit.

Vanwege een stroomstoring waren we genoodzaakt om het programma aan te passen, maar dat was geen probleem. De ervaringsdeskundigen hebben hun pitch in het donker gedaan en zijn vervolgens verder in gesprek gegaan aan de tafels. Daar kon men vragen stellen over de situaties van de ervaringsdeskundigen. Voor een aantal was het een eye-opener en herkende men situaties uit de eigen omgeving.

Het is van grote meerwaarde om te horen dat het een ieder gelukt is om door eigen wilskracht, doorzettingsvermogen en hulp van de verschillende instanties de weg omhoog weer te vinden.

Er is lef voor nodig om dit te delen met anderen, maar door hun verhaal te vertellen hopen de ervaringsdeskundigen anderen te  helpen en als het kan behoeden voor de fouten die zij gemaakt hebben.

Aan deze impactsessie werkten mee: GGZWNB, WijZijn Traverse, ’t Rijks, Veiligheidshuis de Markiezaten, WVS Business Post, Werkcentrum Brabantse Wal, Samen in de regio.