Podcasts

Wij houden je graag op de hoogte van uiteenlopende maatschappelijk betrokken thema’s.

Luister naar de podcasts van diverse partners vanuit onderwijs, zorg en bedrijfsleven.

Ondernemers die hun inspiratie halen uit het leveren van een bijdrage aan het welzijn van mensen en aandacht hebben voor de aarde. In elke podcast is er een gespreksthema dat past bij een van de SDG’s (Sustainable Development Goals). Wat vinden ze belangrijk en waarom, wat is hun verbinding met het thema en wat vormt hun intrinsieke motivatie? Raak geïnspireerd!

Luister naar het gesprek van HR-manager Anita Peters (Versteden) en consultant Thomas Rebers (DON Bureau) met Kitty en Paul Joachems van Klemtoon Media over maatschappelijke teambuilding. Anita: “Het gaat om betrokkenheid en samenwerking met de maatschappij: goed doen samen met je collega’s. Als bedrijf iets teruggeven.” DON Bureau organiseert één keer per kwartaal DON-dagen. “Zo gingen wij schilderen bij zorgboerderij Den Hof en helpen met bijvoorbeeld snoeien en maaien bij Voedselbos Vierhoeven. Lekker mouwen opstropen en aan de slag. Vooral fijn voor mensen die altijd netjes in overhemd op kantoor zitten,” aldus Thomas. Bij Versteden waren het diverse activiteiten met mensen van SDW en zij hielpen ook bij Den Hof. Anita: “Extra leuk was, dat toen wij er waren werd er net een kalfje geboren.”


Babette van de Leur, Beleidsadviseur HRM van Bravis Ziekenhuis en Saskia van Loon, directeur van Kindcentrum Kiemkade praten in deze podcast over Positieve Gezondheid. Wat is de definitie van Positieve Gezondheid? Hoe kun je op dat gebied zelf regie nemen? En wat levert dat jou dan op? Daarover praten we met Saskia en Babette. Hoe is Positieve Gezondheid steeds meer een manier van leven voor hun leerlingen, medewerkers, patiënten en voor zichzelf. Luister en laat je inspireren!


Rian Liefhebber en Ad van de Vrede zetten zich allebei in voor een mooi doel. Rian doet dat in haar Ontmoetingswinkel in Steenbergen en Ad als voorzitter van de Plusbus in Halsteren/Lepelstraat. Ze doen, samen met de onmisbare vrijwilligers geweldig werk voor de maatschappij. En hun organisaties zijn van onschatbare waarde voor de mensen die er gebruik van maken. Maar er zijn ook zorgen. Want ondanks alle inspanning van Ad en Rian, en hun vrijwilligers en samenwerkingspartners lukt het niet om iedereen te bereiken die hen zo hard nodig heeft. In deze aflevering vertellen ze over hun werk, hun zorgen en hun toekomstvisie.


Heb je het te druk? Trap dan niet in de valkuil om nog harder, meer of beter te werken maar zoom eens even uit. Dat zijn tips van Wouter Melkert van BroTech Solutions (voorheen Plek voor Gesprek) aan iedereen die weleens moeite heeft om alle ballen in de lucht te houden. In deze aflevering voeren Kitty en Paul een boeiend gesprek over waarom we onszelf soms voorbijlopen en wat we kunnen doen om dat te voorkomen. Ze spreken ook over de kunst van communiceren en samenwerken met verschillende generaties.


Pascal de Klerk is als directeur van Saver en bestuurder van Stichting de Kringloper een van de mede-ondertekenaars van het Regionaal Afval Preventieakkoord en Rolph Adriaansen is eigenaar van vanPETnaarPRET. In deze aflevering brainstormen zij over hoe we samen de hoeveelheid afval kunnen beperken en er ook nog eens leuke dingen mee kunnen doen.


Tommy van der Veer geeft les op RSG ’t Rijks en Marc Chavardès heeft dit jaar zijn diploma gehaald op deze school. Tommy vindt het in zijn lessen belangrijk om de samenwerking te zoeken met het bedrijfsleven zodat onderwijs en praktijk met elkaar in verbinding staan. Marc vertelt hoe hij dat als leerling ervaren heeft en of dit gevolgen heeft gehad voor de keuze van zijn vervolgstudie. In dit kader vertellen ze ook over Kijk Binnen Bij Bedrijven en geven ze tips aan deelnemers en bezoekers om van deze jaarlijkse week in oktober een succes te maken.


Marlies van Lier spreekt met Lukas van Crimpen van Titurel en Ronald Broos van LPS praktijkschool Het Kwadrant. Titurel richt zich vooral op mensen met autisme. De locatie bevindt zich in een bosrijke omgeving, wat zorgt voor rust en weinig prikkels geeft. Dat is prettig voor de bewoners. Het Kwadrant heeft leerlingen die veel meer behoefte hebben aan praktisch onderwijs en duidelijk afgebakende taken. Via Samen in de Regio kwamen ze met elkaar in contact. Titurel had behoefte aan ‘meer handjes’, hulp bij de verbouwing van de villa. Het Kwadrant zocht naar ‘echte’ opdrachten. Beiden moesten rekening houden met elkaar. En het werkte prima!


Patrick ‘t Hart en Annemieke Doomen van Voedselbos Vierhoeven praten met Marlies van Lier over hun maatschappelijk burgerlijke betrokkenheid en hoe zij af en toe hun pak verruilen voor een overall. Ze zijn boer in wording en bouwen aan een bijzonder initiatief. Hoe meer het groeit, hoe meer ze betrokken raken bij hun perceel.


Eric Verheijen van LYFTER vertelt over het bouwen van Awsome Websh*t. Hoe zij dit doen en met welke ‘vibe’, dat hoor je in deze derde podcast. Marlies en Eric praten over het nut van speelruimte bij het puzzelen, het belang van creativiteit bij technische oplossingen en hun uit de hand gelopen hobby.


Marlies van Lier gaat in gesprek met Jorg Hogerheijde van DON Bureau, een advies- en ingenieursbureau dat zijn expertise inzet voor opdrachtgevers en eigenaren van infrastructurele objecten. De mensen van DON Bureau hebben oog voor de maatschappij en waar mogelijk ondersteunen zij maatschappelijke doelen en mooie initiatieven.


Marianne Rommens vertelt over ‘haar’ Zorghoeve Kakelbont. Deze dagbestedingslocatie en kinderdagverblijf voor kinderen met gedragsproblemen ligt midden tussen de perenbomen. Het is een plek in een rustige omgeving waar jong en oud zichzelf kan ontwikkelen. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een gemeenschap op zich. Op het erf is een bont geheel van activiteiten die allemaal met elkaar in verbinding staan.