Passie en inspiratie voor de regio!

4 november 2020

Evenementnieuws

Dinsdag 3 november was het tijd voor het tweede avondcollege. Als snel waren er  enthousiaste reacties: “Wat was dit leuk!”, “goede energie gevoeld in de gesprekken”, “drie matches gemaakt, geheel onverwacht”. Elke maand een college over de betekeniseconomie, zes maanden lang. Samen in de Regio viert in 2021 haar 10-jarig bestaan. En dit is het cadeau van ons aan het netwerk en aan heel de Brabantse Wal. Een cadeau is leuk om te krijgen, maar van dit cadeau hebben we zelf net zo veel plezier! Bij een avondcollege brengt iedere deelnemer zijn of haar wensen in en dus gaat het van wonen en werk tot maatjes worden en stadstuinen en nog meer. Telkens is er de verbinding tussen jong en oud. Dat is nodig als je werkt aan een vitale regio!

Inspiratie van de sprekers

Kees Klomp, voorvechter van de betekeniseconomie, was niet in de studio maar thuis in Drenthe en op die manier voor iedereen zichtbaar in de livestream. “Als er een sector is waar noodzaak is aan een transitie, een fundamentele verandering, dan is het in de food & agri sector. Het oude systeem om maar zoveel te produceren dat er nooit meer een tekort zal zijn, moet om. Het bedrijf Boerschappen van Stijn Markusse is een interessante doorbraak.” Stijn ging graag in op de uitnodiging van Samen in de Regio en is in de studio, om de deelnemers via de livestream te inspireren. Dat is gelukt! Wat een helder verhaal: de oplossing voor gezond eten en iets teruggeven aan de natuur ligt bij de boer. Met zijn bedrijf Boerschappen maakt hij ‘food’ niet ingewikkeld maar juist eenvoudig, goed en eerlijk.

Bereidheid tot samenwerken benutten!

Het verhaal van de sprekers was via de livestream te volgen. Daarna kwamen de deelnemers elkaar tegen aan de online actietafels. En dat is belangrijk, want er is zoveel bereidheid tot samenwerken, maar dan moet je elkaar wel vinden. We zien deelnemers terug van het eerste avondcollege en er zijn veel nieuwe gezichten. “Nieuwsgierig geworden en niet teleurgesteld. Voor plannen van Stadlander trof ik hier nieuwe samenwerkingspartners. Dat is wat we zoeken, want we willen het samen doen”, vertelt Chantal Tebbens van Stadlander.

Derde college 1 december

We kijken uit naar het derde college waar we iedereen van harte voor uitnodigen. Let op, want het is een middagcollege! We starten om 14.00 uur en sluiten af om 17.00 uur. Marc van der Meer, bijzonder hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt is eerste spreker en vertelt over de noodzakelijke ontwikkelingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de verbinding met de praktijk. Rodney van den Hengel vertelt hoe hij Heilige Boontjes oprichtte. Zij weten hoe moeilijk het kan zijn je leven weer op de rails te krijgen. Zij doen dat met koffie (van Heilige Boontjes)!

Complimenten

We zijn trots op onze partners, die het avondcollege volop benutten. Vooral speciale dank aan de jongeren die aansluiten bij de gesprekken. Hun bijdrage is bijzonder waardevol. Wij danken de tafelhosts voor het leiden van de actietafels, de deelnemers aan de gesprekken. ZuidWestTV voor de techniek van de livestream en de skype verbinding met Drenthe. Door de ondersteuning van Jan Sleeboom van Officekundig is ook de techniek voor de groepsgesprekken in orde. Sardonos Promoties zorgt voor de innerlijke mens. De avond verloopt dan wel digitaal, maar op de locatie van de studio wordt op zo’n moment hard gewerkt. Last but not least, dank aan het gepassioneerde dagvoorzitterschap van Marlies van Fris Presentaties. Thrive Insitute bedankt voor de fijne samenwerking! Deze samenwerkingen zijn voor ons netwerk van grote betekenis.

Bekijk hier de livestream terug