Cargill wil ook lokaal graag helpen

24 juli 2019

In de spotlight

Heel wat mensen consumeren met hun voeding meermaals per dag, zonder het te weten, bij Cargill geproduceerde ingrediënten. Dit internationale bedrijf  levert aan de voedingsmiddelenindustrie bestanddelen die in de meest uiteenlopende etenswaren en dranken voorkomen. Dat is een verantwoordelijke taak en die neemt het bedrijf ook lokaal zeer serieus.

Denk bij de producten die Cargill maakt aan glucose en gluten , bestemd voor snoepfabrikanten, frisdrankmakers en de bakkersindustrie. Maar ook een bijproduct krijgt een bestemming in diervoeders. Andere producten die hier worden vervaardigd, niet bestemd voor consumptie, zijn bio-ethanol en zetmeel. Het eerste is benodigd voor het maken van benzine, het tweede wordt gebruikt in de papierindustrie voor golfkarton.

Management assistente Madelon Schenk en EH&S manager Reinout van Zevenbergen, verantwoordelijk voor veiligheid, gezondheid en milieu, zijn beiden lid van de Bergse Cargill Cares Council. Iedere vestiging heeft zo’n autonome raad, die zich ontfermt over lokaal maatschappelijk ondernemerschap. Reinout vertelt: “We hebben drie internationale richtlijnen. ‘Nourishing our  World’, ‘Protecting our Planet’ en ‘Enriching our Communities’. Dat vertalen we lokaal naar Voeding, Milieu en Onderwijs en daarin is Samen in de Regio een waardevolle  partner. We waren zelfs betrokken bij de oprichting omdat we geloofden in het concept en er meteen het belang van inzagen voor de gemeenschap.”

Actief betrokken

Madelon is in de praktijk vaak de schakel tussen Cargill en het Samen in de Regio netwerk. “We hebben onze eigen budgetten en kunnen die zelf inzetten. Het is dan fijn dat je aan kunt haken bij initiatieven die passen in waar wij voor staan.” Ze noemt een jaarlijks initiatief als NLdoet als voorbeeld. Reinout: “Ook internationale dagen als Earth Day, World Environment Day en World Food Day zijn voor ons belangrijk. We hebben  dit jaar Earth Day en World Environment Day samengevoegd in een project op  Basisschool Oost, waar we twee regentonnen hebben geplaatst en de waterpomp van de vijver hebben vervangen. Niet alleen met een financiële bijdrage maar ook door mee te helpen bij het plaatsen.”

“Voor ons biedt Samen in de Regio een welkome directe verbinding met allerlei organisaties”, legt Madelon uit. “We dragen het liefst niet alleen bij met geld maar ook met middelen én  mensen. Juist dat actief iets realiseren geeft veel genoegdoening. Omdat er zo’n breed aanbod is, lukt het binnen de beschikbare middelen en tijd ook altijd een mooie match te vinden.” Cargill hecht bovendien veel waarde aan educatie en verzorgt daarom ook graag voorlichting op scholen.

Matches

Een mooi voorbeeld van maatschappelijk bijdragen vinden Madelon en Reinout de bijdragen aan de voedselbank. Cargill levert een bijdrage aan  de brandstof voor de wagens die alles heen en weer brengen en helpt rond de kerst actief mee om de drukte daar in goede banen te leiden. “En het aanleggen van het voedselbos  bij Titurel”, glundert Madelon. “Dat is ook een hele mooie match en voorbeeld van de combinatie geld, middelen en mensen!”

Afgelopen jaar met World Food Day had Cargill ook een zeer mooie match met Natuurpodium en Steenspil, met het project ‘Van Boer tot Voer’. Eerst gingen de studenten kijken bij een boer die tarwe verbouwt, om vervolgens bij Cargill te zien hoe deze de tarwe verwerkt en het uiteindelijke (bij)product weer als voer bij de koeien terecht komt.

Of ze zelf ook nog ergens mee te helpen zijn? “Nou zeker”, aldus Reinout. “We zoeken nog wel eens mooie ruimtes voor teambuilding of uitjes. Dus tips zijn welkom.”