Levenslessen in de fotografie

11 september 2019

In de spotlight

Levenslessen in de fotografie

Gijs Proost fotografeert mensen. Portretten zijn een specialiteit van deze creatieveling. Veelal voor zakelijke toepassingen als websites, correspondentie en social media communicatie maar ook voor reclamedoeleinden. Een bijzondere vorm van vakmanschap, die alleen lukt wanneer je als fotograaf oprecht persoonlijke aandacht hebt voor mensen. En precies dát is wat Gijs drijft.

Mensen zo representatief en aansprekend mogelijk in beeld brengen is een vak apart en een bijzonder specialisme in de fotografie. Het heeft voor een groot deel te maken met zorgen dat iemand op zijn of haar gemak is, maar zeker ook met de juiste hoek en belichting vinden. “Bijna niemand vindt het leuk gefotografeerd te worden”, vertelt Gijs. “Men ervaart het resultaat nogal eens als confronterend. Toch hoeft dat vaak niet, mijn uitdaging is te zorgen dat mensen juist niet schrikken van zichzelf. Ze worden er zelfs vaak blij van uiteindelijk en dat geeft mij ook weer een hoop voldoening.” Overigens maakt hij niet alleen foto’s op deze wijze, hij filmt ook wel eens mensen die iets in beeld uitleggen. ‘Talking heads’, noemt ie het.

Samenwerken

Gijs is actief in heel Nederland en werkt, zeker voor grote opdrachtgevers, soms ook samen met anderen. “We hebben voor een gemeente wel eens duizend medewerkers moeten fotograferen. En het liefst neem ik ook visagisten mee, voor een nog mooier resultaat.” Het geeft aan hoe serieus dit vak genomen wordt. “Ik ben niet alleen fotograaf, maar af en toe tevens een soort coach. Dat maakt het zo’n geweldige job.” Hier is duidelijk een mensenmens aan het woord.

Levenslessen

Ondanks dat de zelfstandige ondernemer in het hele land actief is, blijft hij zeer betrokken met zijn eigen regio. Precies daarom is en blijft Gijs partner. “Toen ik m’n bedrijf begon, viel ik gevoelsmatig een beetje tussen wal en schip”, vertelt hij. “De grote, zakelijke netwerkclubs waren niets voor mij en eigenlijk voelt dat nog zo. Samen in de Regio is laagdrempelig en een zeer sympathieke wijze om elkaar te helpen.” Zelf heeft ie er ook al mooie ontmoetingen, matches en ervaringen aan overgehouden.

“Ik kreeg een rondleiding op Titurel”, vertelt de fotograaf enthousiast. Deze stichting biedt bij Putte langdurige zorg en dagbesteding aan mensen met autisme, psychische problematiek en/of een verstandelijke beperking. “Dan kom je in een andere wereld terecht. Het is goed om eens te zien hoe het leven ook kan zijn. Zo’n levensles maakt wat bij je los.” En daar bleef het niet bij. Gijs werd gevraagd alle medewerkers te fotograferen, zodat bewoners voortaan bij iedere naam een gezicht hebben. “Wat meer persoonlijke foto’s dan ik meestal maak, een héél mooie opdracht daarom”, klinkt het enthousiast.

Filter

Als fotograaf krijg je nogal eens verzoeken van allerlei clubs en goede doelen. Meestal is er in zo’n geval geen budget. Gijs: “Dan stuur ik ze door naar Samen in de Regio. Die bewaken voor partners de evenredigheid en dat is een mooi filter om eenrichtingsverkeer te voorkomen. Iets doen voor de samenleving is mooi maar het moet wel in verhouding blijven.”