S&L Zorg heeft meer te bieden dan menigeen verwacht

24 juli 2019

In de spotlight

Sabine de kok is Coördinator Vrijwilligerswerk bij S&L Zorg, de overkoepelende non-profit organisatie van Lambertijnenhof in Bergen op Zoom en het Roosendaalse Sterrebos. Hier wonen en verblijven mensen met een verstandelijke beperking. Ze krijgen er tevens begeleiding op maat. “Wij hebben veel aan het partnerschap binnen Samen in de Regio”, vertelt Sabine.

“We zijn al heel wat jaren aangesloten”, weet de coördinator vanuit het verleden. “Het is fijn om zo eenvoudig contact te kunnen maken met bedrijven. Dat helpt ons bij het integreren in de samenleving.” Voor S&L Zorg is het van belang dat de drempel laag is en de wereld kennis wil maken met de bewoners. Sabine: “Daarom staan we heel erg open voor matches als teambuilding en maatschappelijke dagen op onze locaties. Bedrijven kunnen hier terecht voor bijeenkomsten. We hebben er alle faciliteiten voor, van vergaderruimte tot de groene omgeving voor een wandeling. Je kunt hier ook eten als gezelschap. Maar we ontvangen ook graag scholen die hun leerlingen eens kennis willen laten maken met een plek als deze.” Ze vertelt dat de bewoners dat bezoek vaak heel gezellig vinden.

Er kan veel

Er zijn al allerlei mooie matches gemaakt, wederzijds. Bij S&L Zorg is natuurlijk altijd wel wat te doen, van wandelen met bewoners of een perk winterklaar maken tot een schuurtje opknappen. Maar andersom kan er ook meer dan hier gastvrij ontvangen worden, vertelt Sabine. “Zo hebben we bijvoorbeeld wel eens de roeispanen van een roeivereniging geverfd.  Ze is vanuit haar rol als coördinator niet eens meteen op zoek naar nieuwe vrijwilligers, legt ze uit. Al gebeurt het zeker dat mensen na zo’n kennismaking besluiten zich hier structureel in te gaan zetten. “Dat is natuurlijk helemaal mooi.”

Prokkelen

Een ander moment waarbij S&L Zorg graag een beroep doet op het netwerk van Samen in de Regio, is de jaarlijkse Prokkelweek. Dit landelijke initiatief brengt prikkelende ontmoetingen tot stand tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Er is tevens steeds een stagedag in die week. Zeven jaar geleden deden daar een paar bewoners van S&L Zorg aan mee. Inmiddels zijn er al zo’n honderd die hopen een dagdeel bij een bedrijf, een winkel of andere organisaties mee te mogen kijken in de praktijk.

“Ook daarvoor doen we natuurlijk graag een beroep op het netwerk van Samen in de Regio”, aldus De Kok. Ze bezoekt mede daarom graag de bijeenkomsten die we organiseren, zoals Bedrijven voor Bedrijven en de Zomerborrel. “Dat levert soms direct mooie matches op en is sowieso een investering in toekomstige samenwerkingen. Het biedt me ook de kans om anderen eens te vertellen over hoe we ons graag laten uitdagen en wat we organisaties zoal te bieden hebben.”