Volop helpende handjes van ’t Rijks

19 augustus 2019

Match

De leerlingen van ’t Rijks staken de handen uit mouwen, vlak voor de zomervakantie. Bij wel 12 partners van Samen in de Regio droegen zij een steentje bij aan een klus waar men anders niet zo maar aan toe kwam. Lees hier over de klus bij WSK ’t Weike in Lepelstraat, zwerfvuil opruimen voor Natuurpodium Brabantse Wal en meewerken op Zorgboerderij Den Hof.

bij ’t Weike is het gezellig ‘huishouden’

In Lepelstraat weten de oudjes elkaar te vinden in ontmoetingscentrum en ouderensoos ’t Weike. Ze wagen zich wekelijks aan een sjoel-competitie, een potje kaarten of biljart en workshops. Alles wordt gerund door vrijwilligers van SKW en ook het onderhoud van het pand.

De Lepelstraters konden de hulp van de leerlingen van ’t Rijks heel goed gebruiken. “Wat een cadeau dat de leerlingen hier zijn, we maken het in één ochtend weer spik en span”, een blije vrijwilliger.

Een beetje onwennig was het wel voor de leerlingen. Ramen wassen, dweilen, poetsen, planten verzorgen en onkruid verwijderen. “Het is niet moeilijk, maar hoe pak je het een beetje handig aan. We hebben alle spullen gebruikt, dus ik denk dat we het goed gedaan hebben”, lacht een leerling die daarna aanschuift aan de lange tafel die klaar staat voor de lunch. De traktatie van SKW.

Samen aan tafel en daar werd wel duidelijk dat het voor iedereen, de leerlingen en de vrijwilligers, een leuke ochtend is geworden, waar je een extra goed gevoel aan over houdt.

Niet naar school maar het bos in bij Natuurpodium Brabantse Wal

Niet te geloven. In de bossen van Lievensberg vinden de boswachters autowrakken, bouw- en drugsafval en steeds meer zwerfafval. Voor de boswachters is het niet vanzelfsprekend, dat hulp bij het ruimen zich zomaar aanbiedt. Dus als dat eens een keertje wél gebeurt, is dat heel welkom.

Daarom lieten leerlingen van ’t Rijks weten, dat zij ook deze klus aan wilden pakken tijdens de Onderwijsdag voor VWO 2 in de laatste week voor de vakantie. Petje af!

Op 24 juni fietsten zij dus niet naar school maar naar recreatieve poort Lievensberg en werden voor een ochtend officiële vertegenwoordigers van ‘Supporters van schoon’ met handschoenen, prikkers, vuilniszakken en een opvallend hesje. Op pad in het bos. “Het Kabouterpad, het klimbos en het blote voetenpad, alles schoon geprikt. Wat een enthousiaste jongeren!”, Robert Deliën was onder de indruk.

De gezamenlijke lunch, dat is inmiddels de traditionele en gezellige afsluiter van de Onderwijsdag, hadden de leerlingen echt verdiend.

Een nieuwe kijk op de Zorgboerderij

Met de Onderwijsdag voor de VWO 2 leerlingen van ’t Rijks kun je alle kanten op. Zo kwam er ook een groep leerlingen naar Zorgboerderij Den Hof. Daar is veel bedrijvigheid: een melkveehouderij, een boerderijwinkel met een gezellig terras voor passanten en de zorgboederij.

De rondleiding over het bedrijf gaf de kinderen een beter beeld van wat er gebeurt op deze locatie en hoe het de cliënten bij Den Hof langzaamaan lukt, om zelf weer de regie in handen te krijgen. “Ze stelden heel veel vragen en daar ben ik blij mee. Ze zijn echt geïnteresseerd”, zegt de eigenaar die verrast is.

“We hebben nog niets gedaan, ik vind het wel apart om hier eens te zijn”, laat een leerling na de rondleiding weten. Maar dan is het toch tijd om een steentje bij te dragen. Aan het werk in het bos en met de boer mee de stal in, uitmesten en voeren. Echt wel even wat anders!