Bij de oprichting van het mondiale bedrijf Ricoh in de jaren 30 van de vorige eeuw, ging de Japanse founding father te werk volgens een principe dat heel goed past bij Samen in de Regio: Love your neighbour, love your country, love your work. Met name dat eerste – de buurman – is volgens director finance Mark van Abeelen van Ricoh in Bergen op Zoom een belangrijk principe geweest om ooit lid te worden van ons netwerk: “Wij willen goed zijn voor de samenleving. Dat uit zich in hoe Ricoh impact wil maken met de producten, maar aan de andere kant zie je dat ook in bijvoorbeeld well doing met lokale partners.”
Ricoh is een wereldwijde organisatie in onder andere kopieerapparaten en printers. Het bedrijf, met een Bergse vestiging aan de Blankenweg, heeft ook flink te maken gekregen met het coronavirus: “De volumes werden kleiner en we zijn meer gaan thuiswerken. De traditionele manier van werken staat best wel onder druk, maar tegelijk is Ricoh aan het investeren in nieuwe manieren, zoals thuiswerken”, zegt Mark.
Medewerkers erg belangrijk
Voor het bedrijf in kantoorbenodigdheden zijn medewerkers heel erg belangrijk: “We proberen ze tevreden te houden door virtuele bingo’s te organiseren”, laat Mark weten. “Zo houden we medewerkers betrokken. Juist nu in deze tijd van digitaal werken is de werkdruk misschien ook wel hoger. Alles moet geregeld worden via calls en dat vraagt soms best veel.”
Een ander belangrijk onderdeel voor Ricoh is om te kijken of het bedrijf een afspiegeling is van de regio: “We hebben een populatiescan gedaan om te kijken naar de opbouw van onze organisatie. Een van de dingen waar we ons op richten is arbeidsparticipatie. Daarin hebben we al stappen gezet, maar dat kunnen er nog meer zijn. Met Samen in de Regio proberen we te kijken wat we daarin voor elkaar kunnen beteken”, laat Mark weten.
Alle niveaus welkom
Ricoh heeft met ons netwerk al verschillende verbintenissen tot stand weten te brengen: “We hebben bijvoorbeeld een curriculum opgezet met Curio ’t Steenspil om mensen te interesseren voor de logistieke sector: “Zo geven gastdocenten les, maar er komen ook leerlingen met een praktijkopdracht naar ons toe. Ze werken aan een casus die over het bedrijf gaat.” Tegelijk let het bedrijf er ook op dat de verschillende niveaus ervaring op kunnen doen: “We willen kansen geven aan iedereen in verschillende type functies”, vertelt Mark.
Met al die mensen willen ze impact maken op het gebied van milieu, maar ook heel praktisch in de buurt: “Zo gingen onze medewerkers aan tafel met mensen van tanteLouise voor een lunch. Het is jammer dat zoiets nu lastiger te organiseren is door corona”, besluit Mark.