Nog meer deuren veilig open

29 april 2020

Match

Draaien maar! Maar niet alleen rondjes, wel nauwkeurig volgens de technische tekening. We hoeven ons geen zorgen te maken. Bij het https://fablabboz.nl/Fablab aan de Doctor Ingenieur van Veenweg in Bergen op Zoom weten ze precies wat ze doen. Het is de digitale ontwerpwerkplaats waar iedereen de mogelijkheid heeft om een idee uit te werken. Met hun 3D printers springen ze razendsnel bij, om te voldoen aan de grote vraag naar deurklinkopeners.

Massa maken in plaats van productontwikkeling
“Onze ontwerpwerkplaats is de broedplaats voor productontwikkeling in de toekomst. Nu produceren we ‘massa’ en voorzien direct in een praktische behoefte. Het geeft een heel goed gevoel dat we deze bijdrage kunnen leveren. Via Samen in de Regio komt het direct bij de juiste gebruikers. Dat geeft ons een extra ‘drive’”, aldus Tom Zoutendijk van Fablab Bergen op Zoom.

Veiliger werken in de zorg
De vraag naar deurklinkopeners kwam op gang toen Vliegbasis Woensdrecht voor zorginstellingen van Samen in de Regio ruim 300 deurklinkopeners ter verdeling aanbood. Zij maken die met de 3D printers van de MAKairSjop, een onderdeel van de Vliegbasis. De deurklinkopener maakt het mogelijk een deur te openen zonder fysiek contact, het is een bijdrage aan een veiliger manier van werken voor zorgmedewerkers.

3D printers van Fablab
De deurklinkopener is een ‘hit’. Binnen ons netwerk zochten we naar een partner die de productie zou kunnen opschalen. Het Fablab was direct bereid! Ook daar draaien de 3D printers nu op volle toeren, mede dankzij financiele ondersteuning van de Rabobank. Wat een prachtig initiatief, want nu kunnen we des te beter al onze partners voorzien van de deurklinkopeners die zij nodig hebben! Met de eerste productierun van Fablab is onze partner SDW gelukkig gemaakt.

De ontwerpers van het Fablab zitten niet stil. Zij zetten hun expertise in en laten ons weten dat we op korte termijn nog meer praktische items kunnen verwachten. We kijken ernaar uit!