NieuwSjaarbeleving: Samen Staan we Sterk

2 februari 2023

Evenementnieuws

‘Samen staan we sterk’, de slogan van Vliegbasis Woensdrecht waar donderdagavond 26 januari de NieuwSjaarbeleving plaatsvond. Niet alleen voor de Air Support Command in oprichting is dit een lijfspreuk, het bleek ook maar weer al te goed het motto van de partners van Samen in de Regio te zijn. Zoveel goede gesprekken en nieuwe verbindingen er werden gemaakt; 2023 belooft een goed jaar te worden!

Welkom

Nadat iedereen op de foto is geweest bij Gijs Proost en onder het genot van een drankje is bijgepraat, nemen de bijna 130 aanwezige partners uit het netwerk plaats aan hun eerste tafel. Commandanten Franka Teunissen en Erwin van Beljouw heten ons welkom op ‘hun’ vliegbasis. Ze zijn trots om ons te kunnen ontvangen en blij dat mensen in zulke grote getale zijn gekomen.

Betrokken medewerkers

Zij willen graag duidelijk maken, dat achter de veiligheidsprotocollen eigenlijk een ‘gewoon’ bedrijf schuilgaat. Teunissen: “Een bedrijf met betrokken medewerkers en een organisatie die openstaat voor het aangaan van samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven.”

File voor de ingang

Rijen auto’s stonden voor de hoofdpoort van de vliegbasis. “De Gemeente Woensdrecht zal weten dat wij een evenement organiseren!” lacht Alina Kuijpers, Hoofd Arbeidsmarktbenadering bij de Koninklijke Luchtmacht. Gelukkig zijn burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Lars van der Beek ook aanwezig, dus die weten waarom een deel van het dorp even vaststond. Adriaansen: “Begin februari vindt het WK Veldrijden plaats, waarvoor wij 30.000 bezoekers verwachten. Dat zal waarschijnlijk nog iets meer drukte opleveren.”

Elkaar versterken

De Woensdrechtse burgemeester en wethouder kregen deze avond een nieuwe skyline uitgereikt. Burgemeester Adriaansen: “Wij zijn dankbaar voor het warme welkom van Vliegbasis Woensdrecht en de uitnodiging van Samen in de Regio. Twee partijen die staan voor verbinding. Wij zijn trots op de vliegbasis én op onze gemeente. Het is goed dat we vanavond samenkomen om te ontdekken waarin wij elkaars activiteiten kunnen versterken.”

Diversiteit van het netwerk

Wethouder Van der Beek: “Al vijf jaar maken wij deel uit van dit waardevolle netwerk. In al die tijd zien wij hoeveel bijzondere verbindingen er mogelijk zijn gemaakt dankzij de diversiteit van het netwerk en de bereidheid om samen te werken. Als ambassadeur van Samen in de Regio zet ik mij in om meer van die samenwerkingen tot stand te laten komen. Ik voorzie een mooie avond en een startsein voor veel nieuwe en waardevolle contacten.” En hij kreeg gelijk!

Bereidheid tot samenwerking

Deze bereidheid tot samenwerken blijkt inderdaad de overkoepelende gedachte tijdens de NieuwSjaarbeleving. Charlotte Groenhout, programmamaker van Sterk Techniek Onderwijs Brabantse Wal/ Senior beleidsadviseur bij Curio en een van de koplopers van Samen in de Regio vertelt er over. Zij is onze avondvoorzitter. Ze spreekt haar wens uit om vooral in te zetten op de jeugd en het onderwijs, bij het leggen van nieuwe verbindingen.

Anders ondernemen is natuurlijk

Koploper Patrick ’t Hart, bedrijfskundige, zelfstandig ondernemer én boer bij Voedselbos Vierhoeven vertelt de aanwezigen over de komende bijeenkomst op 7 februari. “Anders ondernemen, dat zou voor iedereen ‘natuurlijk’ moeten zijn. Iets dat vertrouwd voelt en logisch is om te doen. Nadenken over hoe je beter kunt omgaan met je omgeving. Als je wilt ontdekken hoe je dit doet, meld je dan zeker aan. Heel gemakkelijk via de QR-code op tafel.” Hij neemt ons ook even mee in het gedachtengoed van ‘Green Thinking’, waarvan diverse kaartjes verspreid op de tafels liggen.

Waardevolle tafelschikking

Na elke gang wisselen de gasten van tafel. “Ontzettend fijn, omdat je zo heel veel verschillende mensen ontmoet,” zegt een van de aanwezige partners. Zoals bij veel bijeenkomsten van Samen in de Regio waarbij een tafelindeling wordt gemaakt, is hier goed over nagedacht. Directeur Anita Karremans: “Het is altijd een flinke puzzel, maar het vormt een zeer waardevolle bijdrage. Mensen komen op deze manier tot inhoudelijke gesprekken.”

Spontane contacten

Natuurlijk is er veel gelegenheid tot spontane contacten. In de rij voor het stamppotbuffet bijvoorbeeld. “Ik spreek zoveel mensen vanavond! Het is maar goed dat de avond nog lang duurt, want ik raak niet uitgepraat.” Op de vraag waarover dan zoal, zegt deze partner uit de zorg: “Ik spreek andere zorgcollega’s en ik kan bij bedrijven aangeven waarin onze cliënten van betekenis kunnen zijn.”

Koester bedrijvigheid

Na het hoofdgerecht wordt een van de kersverse partners naar voren geroepen om ter plaatse het contract te tekenen. Peter Huijgens van MKB Bergen op Zoom vertelt: “Het is mooi om ook met het MKB verbindingen te kunnen leggen. Er is zoveel bedrijvigheid in onze regio. Dit moeten we koesteren en blijven delen!”

Het gesprek aangaan

Hierop springt Anita in: “Om bedrijven en organisaties gezond te houden, heb je veerkrachtige medewerkers nodig. Hiervoor moeten we op een andere manier het gesprek met ze aangaan. Hoe gaat het écht met ze? Hoe zorgen we ervoor dat ze met plezier naar hun werk (blijven) gaan? Hiervoor nodigen we je uit om op 4 april naar het werkgeverscongres in De Maagd in Bergen op Zoom te komen. Tijdens deze interactieve bijeenkomst zetten we in op positieve gezondheid.”

VR-beleving

Na het dessert is er voor sommigen een speciale beleving: een virtuele militaire opdracht uitvoeren. Hiervoor staat een grote VR-opstelling klaar in de ruimte naast de dinerzaal. Iedereen keert enthousiast en geïnspireerd huiswaarts, met nieuwe contacten, volop matchmogelijkheden, een goed gevulde buik, originele foto en een spork!

“Heel leuk om zoveel extra’s bij een toch al levendige avond te krijgen,” zegt een partner bij het afscheid. “Echt een top-avond!”

NieuwSjaarbeleving in beeld

Bekijk hier alle foto’s die Gijs Proost van de avond maakte:

2023_NieuwSjaarbeleving