Nieuwe ambassadeurs voor KIJK BINNEN BIJ BEDRIJVEN

20 juni 2019

Actueel

Nieuwe samenwerkingen maken KIJK BINNEN BIJ BEDRIJVEN nog groter

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL – Wethouder Barry Jacobs windt er geen doekjes om. Bedrijven die naar goed personeel op zoek zijn moeten zeker aanhaken bij KIJK BINNEN BIJ BEDRIJVEN. Hier kunnen werkzoekenden kennis maken met organisaties die best vaak interessanter blijken dan in eerste instantie soms wordt gedacht. Maar het event is om veel meer redenen interessant. Wie zich eens wil verdiepen in vrijwilligerswerk, stagemogelijkheden of leerwerkplekken, mag deze week ook niet overslaan.

Bij de Kick-off van de tweede editie KIJK  BINNEN BIJ BEDRIJVEN is een samenwerkingsovereenkomst getekend die er voor gaat zorgen dat KIJK BINNEN BIJ BEDRIJVEN nog groter en diverser wordt. Koos Krook (wethouder Steenbergen), Liesbeth van Kerkhof (voorzitter VNO-NCW), Marleen Michielsen (ROC West-Brabant), Barry Jacobs (wethouder Bergen op Zoom), Anita Karremans (Samen in de Regio), Connie Zagers (TanteLouise) en Tijl Valk (Werkcentrum Brabantse Wal) hebben de overeenkomst ondertekend.

Samen in de Regio directeur Anita Karremans is blij met de ontwikkeling die KIJK BINNEN BIJ BEDRIJVEN doormaakt. In eerste instantie is het opgezet met het Werkcentrum en nu haken er steeds meer partijen aan. Vooral omdat deelnemen werkt, blijkt uit het verhaal van Connie Zagers, Coördinator Vrijwilligerswerk bij tanteLouise. De zorginstelling deed mee aan de eerste editie en het leverde zowel nieuwe collega’s als de nodige vrijwilligers op. “Wij zijn zéér enthousiast”, vertelt ze.

VNO NCW Brabant Zeeland geeft impuls aan werving bedrijven
Samen in de Regio en het Werkcentrum Brabantse Wal zijn erg verheugd met het feit dat  ondernemingsnetwerk VNO-NCW Brabant Zeeland is aangesloten. Hier zijn zo’n vijfhonderd bedrijven lid van en velen daarvan kampen ook geregeld met het vinden van de juiste mensen. Voorzitter Liesbeth van Kerkhof was zelf al wat langer enthousiast en heeft met haar eigen bedrijf al aan de eerste editie meegedaan.

Van Kerkhof vertelt dat deelnemen voor bedrijven om meerdere redenen interessant kan zijn. Naast het in contact komen met potentiële medewerkers ontstaan er ook wel eens ontmoetingen die interessante input en verfrissende ideeën opleveren. Het is ook dé kans, vindt ze, om te laten zien waarom je wellicht een goede werkgever bent voor bepaalde mensen. Men heeft nogal eens een verkeerd beeld van een bedrijf en het werk daar. Dat is hierdoor bij te stellen.

Duurzame matches
De Steenbergse wethouder Koos Krook is al net zo geestdriftig. Het is onder meer een prima manier om de ‘kaartenbakken’ van de ISD Brabantse Wal eens door te nemen. Waarbij voorop staat dat serieus gekeken dient te worden naar wat iemand leuk vindt, waar kansen en talenten liggen. Zijn Bergse collega Jacobs is zeer blij met de laagdrempeligheid van KIJK BINNEN BIJ BEDRIJVEN en onderschrijft de woorden van Krook. “Iemand bij z’n nekvel pakken is niet de manier. Met deze insteek ontstaan duurzame matches die ook op termijn waardevol blijven.”

Meer aangesloten werkgevers
Van 14 tot en met 21 september is het weer zo ver. Dan openen bedrijven en andere organisaties hun deuren voor geïnteresseerden. Soms met een open dag die voor iedereen bestemd is, vaak ook voor mensen die vooraf hebben aangegeven graag eens nader kennis te komen maken. Die afspraken ontstaan via de website www.kijkbinnenbijbedrijven.nl,  waar werkgevers en partijen die vrijwilligers zoeken zich nu al kunnen aanmelden.

Onderwijs
Voor het onderwijs is KIJK BINNEN BIJ BEDRIJVEN eveneens een belangrijk initiatief, meldt Marleen Michielsen. Ze is collegemanager bij het Markiezaat College, ROC West-Brabant, en ziet dat met name op MBO niveau deze regio veel uitdagingen heeft. Er is veel vraag naar praktijkgericht werk en dagen als dit kunnen helpen bij de beeldvorming. Ook RSG ’t Rijks gaat leerlingen daadwerkelijk voorbereiden op een bezoek aan bedrijven en organisaties in de week van KIJK BINNEN BIJ BEDRIJVEN.

Kansen
Tijl Valk, van mede-organisator het Werkcentrum, denkt dat de laagdrempeligheid van het evenement er zeker voor zorgt dat mensen zich makkelijker durven te oriënteren op nieuwe kansen. Toch blijkt het voor een deel van de doelgroep nog lastig, daarom gaan er deze keer mensen als een soort buddy mee met juist die personen. Dat zijn deels medewerkers van het Werkcentrum en ISD Brabantse Wal maar er zijn ook andere organisaties aangesloten bij Samen in de Regio die hierin willen meewerken.

Wethouder Jacobs wijst erop dat het niet altijd hoeft te gaan om direct een baan te vinden. Ook vrijwilligerswerk is een belangrijke stap tot activatie. Vrijwilligerswerk doet het bovendien goed op een CV en levert nieuwe kansen op. Hij ziet voor alle zijden van de arbeidsmarkt kansen en is ervan overtuigd dat bedrijven die mensen zoeken aan zouden moeten haken.

Geïnteresseerde bedrijven en organisaties die medewerkers zoeken, stageplaatsen of leerwerkplekken hebben of vrijwilligers kunnen gebruiken, kunnen zich vanaf nu aanmelden via deze website: www.kijkbinnenbijbedrijven.nl