Mondkaphouders voor partners Samen in de regio

30 april 2020

Match

Veel medewerkers in de zorg moeten even goed nadenken hoe een normale werkdag er ook al weer uit zag. Alles is anders. Zij leveren de professionele hulp en met het wegvallen van mantelzorgers en vrijwilligers geven zij bovendien zoveel mogelijk extra aandacht aan al hun patiënten en cliënten. En is het Corona-virus in de buurt dan maken extra voorschriften het werken heel oncomfortabel. De vrijwilligers van het Fablab, partner van Samen in de Regio, zijn experts als het gaat om 3D prints maken. Zij denken mee met het zorgpersoneel en dat helpt.

Voorkomt irritatie achter de oren
Zij merkten het idee op van de mondkaphouder. Het is een sluitstuk waaraan de stieken van een mondkap bevestigd kunnen worden en wordt gedragen achter op het hoofd. Het voorkomt irritatie door de stiekjes achter de oren. Een praktische toepassing die veel verlichting geeft als je een werkdag lang een mondkap draagt. De gedreven vrijwilligers van het Fablab gingen aan de slag met de 3D printers en maakten een hele serie mondkaphouders in allerlei kleuren. Met dank aan een financiële ondersteuning van de Rabobank.

 

Primeur voor Bravis
De eerste oplage van de mondkaphouders bracht Tom Zoutendijk namens alle vrijwilligers van het Fablab naar ziekenhuis Bravis. Een verpleegkundige en het afdelingshoofd van de IC namen ze in ontvangst en natuurlijk werd er meteen getest. “Het voelt een stuk aangenamer, dat merk je direct. Niet alleen prettig dat de druk achter je oren weg is, ook het mondkapje geeft minder druk in het gezicht. Wat fijn!”, aldus de ervaringsdeskundige van de IC.

Ook interesse!
Natuurlijk wil het Fablab ook voor andere zorginstellingen de mondkaphouders maken. Binnen het netwerk van Samen in de Regio hebben partners al laten weten interesse te hebben. Soms is het uit voorzorg en soms ook voor direct gebruik. De printers blijven draaien en Fablab bezorgt aan ‘huis’. Het printen is voor hen een koud kunstje. “Maar wat het echt anders maakt is dat wij nu een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid van zorgmedewerkers en hun cliënten. Daar zetten we graag een stap extra voor en maken alle bestellingen in orde”, aldus een trotse Tom Zuitendijk.