Met warme contacten bereik je veel in een netwerk

20 oktober 2020

In de spotlight

Bij Jurgen en Meike van den Heuvel van PION Horeca & Promotie draait het om verbinding. Niet alleen binnen hun werk zijn ze dagelijks bezig met het maken van connecties door horecapersoneel te leveren, maar ze drukken hun stempel ook op de maatschappij door bijvoorbeeld scholieren al vroeg te laten kennismaken met wat zij doen.

Rustig nadenken duurde een week
Het begon allemaal enkele jaren geleden. Zonder dat hij ander werk had, zegde Jurgen van den Heuvel zijn baan op. Hij wilde een jaar de tijd nemen om na te denken over een nieuwe stap. Dat rustig nadenken duurde een week. Met zijn ervaring in de horeca werd zijn hulp ingeroepen voor het Bergse Oktoberfest. “Dat was direct het signaal om iets te gaan doen”, vertelt hij.

Van twee naar zeven
Samen met zijn vrouw Meike, toen nog werkzaam als adjunct-directeur op de Krabbenkooi, begon hij PION. Binnen no-time mochten ze het Spuihuis overnemen voor een exclusief evenement, werd Jurgen interim-horecamanager in het Markiezenhof en konden ze voor de gemeente Bergen op Zoom aan de slag. Nu werken ze met ongeveer zeven man aan hun bedrijf aan de Zuidzijde Haven in Bergen op Zoom en kun je onder andere terecht bij PION als je horecapersoneel nodig hebt, een evenement wilt organiseren of hostesses op je feest wilt hebben.

Kijken naar mogelijkheden
Het partnerschap met Samen in de Regio heeft ze daarbij ook veel opgeleverd. Helemaal nu, in tijden van corona: “Het zijn barre tijden,” vertelt Jurgen. “Maar door Samen in de Regio konden we onze mensen vanuit de horeca tijdelijk inzetten in de agrarische sector. Ze zijn onder andere aubergines gaan inpakken. Door te netwerken, verbindingen te zoeken en ons open te stellen kregen we bijzondere lijntjes.” Het belangrijkste is volgens Jurgen toch wel geweest om ‘te kijken naar mogelijkheden’. Met lef begon hij in coronatijd ook een nieuwe horecazaak in Dishoek. Zo konden ze na verloop van tijd hun personeel weer uit de agrarische sector terughalen en in hun nieuwe grand café aan het werk zetten.

Jonge ondernemers voorstellen
Ook op het vlak van maatschappelijk betrokken ondernemen draagt PION hun steentje bij. Ze richten zich veel op jongere mensen, zegt Meike. “We zoeken connecties met scholen, helpen bij stageplaatsen en geven voorlichting op scholen. Zo laten we scholieren kennismaken met hospitality.” Wat Meike ook belangrijk vindt, is om samen dingen te organiseren. Zo hadden ze voor de TGIF-borrels iets speciaals bedacht: “We hadden daar een meetingpoint voor opgezet. Jonge ondernemers en starters werden op die manier aan iedereen voorgesteld om kennis en ervaring uit te wisselen.”

Partnerschap warmhouden
Het partnerschap met Samen in de Regio vinden Jurgen en Meike al jarenlang een waardevolle bijdrage aan hun bedrijf. Het is hun tip alleen wel om er actief mee aan de slag te gaan. “Je moet het partnerschap warmhouden. Met alleen maar lid zijn, levert het je niet veel op.” Met PION willen Jurgen en Meike zich de komende tijd meer gaan richten op ‘coaching on the job’. “Jurgen volgt een coaching opleiding,” vertelt Meike, “en op die manier willen we bijvoorbeeld horecapersoneel gaan helpen hoe ze moeten omgaan met kritische gasten.”