Maatschappelijke betrokkenheid is je plicht

28 januari 2021

In de spotlight

Ze mogen op dit moment de weg niet op met potentiële chauffeurs, dus wordt een beroep gedaan op de creativiteit van de medewerkers bij Dek Opleidingen. “We zijn een verboden beroep door de lockdown. Gelukkig hebben we wel wat klussen intern om mee aan de slag te gaan, vertelt commercieel directeur Jos Dek.

Ze waren in coronatijd ook erg blij met een platform als Samen in de Regio. Jos herinnert zich de betrokkenheid vanuit het netwerk toen het virus om zich heen greep: “Ze deden een rondje langs ondernemers om te vragen hoe het met je gaat”, vertelt Jos. Die betrokkenheid ziet hij op veel meer vlakken: “Er wordt geïnvesteerd in mensen die minder makkelijk aan een baan kunnen komen. Via een maatwerktraject krijgt dan iedereen de kans om ergens aan het werk te gaan.”

Zij-instroomtraject als mogelijkheid

Het lidmaatschap van ons netwerk is door een voorganger van Jos opgepakt: “Ik denk ongeveer vier jaar geleden. Wij zijn lid geworden omdat we als bedrijf heel erg regionaal gericht zijn, maar ook  maatschappelijke betrokkenheid vinden we erg belangrijk.” Volgens Jos hebben ze bij Dek Opleidingen nog wel wat ideeën op de plank liggen om hier concreet mee aan de slag te gaan: “Je moet dan denken aan zij-instroom om instructeur te worden.”

Jos vindt het erg belangrijk om hun netwerk te verbreden. Samen in de Regio is daarvoor een perfect platform. “Sinds mijn voorganger weg is, ligt het netwerken een beetje stil. Maar we zijn bezig met een nieuwe jongen op de buitendienst, die dit soort zaken moet gaan oppakken.”

Hard klussen in plaats van lesgeven

Gevraagd naar de reden waarom potentiële partners moeten aansluiten bij ons netwerk, weet Jos wel wat te vertellen: “Ik denk dat als je jezelf alleen maar ziet als een geldmachine, je hier niet moet zijn. Het is goed om te kijken wat er in je regio speelt en hoe je daarin bezig kunt zijn met maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik vind het ook min of meer je plicht om dat soort dingen te doen.”

Ook al ligt hun dagelijkse werk nu stil, bij Dek Opleidingen zijn ze wel gewoon keihard aan het werk: “We zouden het leuk vinden om, als ons bhv-centrum klaar is en het weer mag, een bijeenkomst van Samen in de Regio bij ons te organiseren.” Het is een van de klussen waarmee ze op de vestiging in Bergen op Zoom bezig zijn in coronatijd: het professionaliseren van de bhv-opleiding door een speciaal daarvoor ingericht centrum te maken.

Intussen is het wachten tot de leswagens de weg weer op mogen. “Onze planning zit gigantisch vol. Als er straks iemand ziek raakt, heb ik een probleem”, beaamt Jos. “We hebben te maken met wachttijden voor klanten en zijn druk bezig om nieuwe collega’s te werven. Zodra we na de lockdown weer mogen gaan draaien, zit alles ramvol, ook op onze vestiging in Bergen op Zoom.”