live muziek op afstand bij tanteLouise

24 maart 2020

Actueel

Het is een zondag, die eer doet aan zijn naam. De zon straalt volop en kleurt de lucht strak blauw. Het is zo’n dag dat je er op uit gaat. Naar het bos, de eerste zeewind opsnuiven of je gaat met je vriendin ‘een terrasje pikken’. De oudjes van tanteLouise genieten op zondag van het bezoek van kinderen en kleinkinderen, samen koffie drinken en even een frisse neus halen in de tuin van de tehuizen.

Vandaag is het niet zo’n zondag. Vandaag zitten de bewoners van tanteLouise thuis, binnen en komt er niemand op bezoek. Het corona virus bepaalt het leven van alledag en voor de oudjes is dat een hard gelach. Geen bezoek. Maar uit al die narigheid ontstaan ook mooie dingen. Niet heel groot hoor. Het team van Samen in de Regio heeft vrijdagmiddag contact over een idee en zondag is het ‘live’.

Ze zijn met een klein clubje, zeven muzikanten uit verschillende jazzbandjes in Bergen op Zoom. Na een telefoontje op vrijdag maken ze deze zondag een tourtje langs drie locaties van tanteLouise. Ze blijven buiten, in de tuin of voor de ramen van de ontmoetingsruimte. Als de eerste noten klinken van de Old style Dixieland muziek schuiven gordijntjes opzij, gaan ramen hier en daar open en komen wat oudjes in beweging. Klappen, zwaaien en oeps daar beweegt iemand haar wandelstok heen en neer in de lucht. Er is applaus en er is een glimlach.

 

Een vrolijke noot is meer dan welkom op deze stille zondag. “Het is heel leuk om te doen voor deze oudjes. We doen niets liever dan samen muziek maken, maar repetities en oprtreden liggen nu helemaal stil. We hebben er zelf ook van genoten”, vertelt Hans Snepvangers, de klarinettist van de Cool C. JazzClub. Ze hebben maar kort bestaan, maar hun muziek is deze zondag een mooi cadeau voor de oudjes van tanteLouise in Moermont, de Jacqueline en het Nieuwe ABG.

De plannen om in een volgend weekend ook bij andere zorgorganisaties te spelen zijn voorbereid. Maar kunnen niet doorgaan. De tijd haalt ons in. Nieuwe maatregelen, niet met meer dan twee mensen samen buiten zijn. Wie weet, iets voor solisten, toch nog een vervolg?