Leren koken met streekproducten

24 mei 2016

Match

Dinsdag 24 mei vond de aftrap plaats voor het AAA Proefmei diner bij Fort Smakelijk. In samenwerking met Stadlander, de Fitfabriek, Stichting SKW, ISD en de Voedselbank leerden leerlingen van de tien basisscholen in de regio om voor echte gasten te koken en hoe het is om gastvrouw te zijn.

Volgens het motto, ‘jong geleerd is oud gedaan’ organiseerde het Stadlander Buurtcultuurfonds het Proefmei Scholenproject. Leerlingen uit groep 8 werden op deze manier bij het culinaire evenement ProefMei betrokken en leerden zo streekproducten uit hun eigen regio kennen.

Een excursie naar een kwekerij, weervisserij, aardbeien- of aspergeteler, dat stond op het menu begin april. Ook maakten de leerlingen van de tien basisscholen een kweekbak, waarin zij plantjes konden planten, die later voor het hoofdgerecht werden gebruikt.

Tijdens de Proefmei konden de kinderen hun zelf geweckte weckpot ophalen op de Grote Markt. De professionele koks, die tijdens Proefmei kookten, werden bijgestaan door een aantal talentjes. Zij werden geselecteerd tijdens de kooksessies bij Fort Smakelijk. Overigens mochten alle kinderen komen koken in de verschillende kinderkookcafés op de Grote Markt.