Landelijke organisatie, maar sterk lokaal betrokken

16 februari 2021

In de spotlight

Wat ze bij uitvaartverzorger DELA heel erg belangrijk vinden, is te laten zien dat een landelijk bedrijf een hele goede lokale functie kan hebben. “Wij zijn onder andere lid geworden van Samen in de Regio om collega-ondernemers te laten zien dat ons bedrijf geen log apparaat is, maar een onderneming die lokaal georiënteerd is. Wij zijn een echte regio-organisatie”, zegt Petra van der Gaag. Zij is in onze regio de manager van Coöperatie DELA.

Petra legt uit dat alle panden van DELA in de regio staan, maar ook de medewerkers komen uit het verzorgingsgebied. “Ons personeel komt hiervandaan. Uitvaartverzorgers die hier in dienst zijn, werken ook echt lokaal. Zij zijn het aanspreekpunt voor nabestaanden en op die manier zijn het lokaal herkenbare gezichten die ons vertegenwoordigen.”

Doelen met maatschappelijke betrokkenheid

Wat volgens Petra verrassend is, zijn de reacties die ze van andere ondernemers binnen Samen in de Regio kreeg, nadat ze lid waren geworden: “Ik herinner me nog een bijeenkomst over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij hebben als landelijke instelling ook onze doelen op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid. Daar kregen we best wel verrassende reacties op. Het is mooi om te zien dat je dan in gesprekken een andere positie inneemt ten opzichte van echt lokale organisaties.”

De gesprekken die Petra zich herinnert van bijeenkomsten van Samen in de Regio waren erg waardevol: “Wij komen veel bij zorginstellingen zoals tanteLouise over de vloer. Via bijeenkomsten van het netwerk hebben we daar weer andere ingangen ontdekt. Ook praat je op zo’n moment over andere dingen en met andere mensen, dan wanneer je daadwerkelijk naar een zorginstelling toegaat.”

De invloed van corona

Ook bij DELA hebben ze de gevolgen van corona aan den lijve ondervonden. “Waar we voorheen altijd bij nabestaanden over de vloer kwamen, doen we dat nu niet, maar voeren we online gesprekken. We willen het liefst naar de mensen toe, maar het is niet anders”, legt Petra uit.

Ook de uitvaarten gaan op een andere manier, vertelt ze: “We doen er alles aan om op een vriendelijke manier bij nabestaanden en gasten bewustwording te creëren: schud geen handen, ook al is het een verdrietige situatie. Probeer je hart en je verstand bij elkaar te houden, condoleer op een andere manier, bijvoorbeeld met een handkusgebaar. Gelukkig doen de meeste mensen dat.”

Taboesfeer van de dood

Wat Petra een mooie uitdaging vindt, is om de dood uit de taboesfeer te halen en om DELA niet als een bijzondere organisatie te zien, ook via Samen in de Regio. “We gaan samen met uitvaartverzorgers naar bijeenkomsten toe om te laten zien dat wij ook gewoon een bedrijf zijn met personeelsmanagement, klantvriendelijkheid, noem maar op. Daarnaast zie ik het ook wel een beetje als onze rol om de dood uit de taboesfeer te halen. Het is mooi dat zoiets kan via Samen in de Regio.”