Laat ze het zelf maar vertellen!

9 maart 2020

Match

Wat moeten we doen om jongeren in West-Brabant en op de Brabantse Wal te houden? Een goeie vraag om je eens over te buigen. Daarom is hierover op RSG ’t Rijks een project gestart. Ruurt van der Wel, van Citymarketing Bergen op Zoom weet hier wel raad mee en bracht een bezoek aan school. Hij is namelijk erg benieuwd welke faciliteiten er voor jongeren ontbreken in Bergen op Zoom. Hij heeft de aftrap van het project gedaan door in januari een inleiding te geven aan 2 klassen van Mavo 2. Eerst heeft hij in de klas verteld wat zijn baan precies inhoudt. Vervolgens hebben de leerlingen samen met hem in kaart gebracht van welke faciliteiten ze in welke leeftijdsfase gebruik hebben gemaakt. 5 weken kregen de leerlingen de tijd om met deze stelling aan de slag te gaan. Zo leerden ze samenwerken, oplossingsgericht werken, werken vanuit een probleemstelling en samenwerken met een externe organisatie. Uiteindelijk hebben ze in 4 lessen uitgewerkt wat ze nog missen in Bergen op Zoom. Daaruit kwamen veel leuke ideeën, zoals een trampolinepark en een feest speciaal voor jongeren. Ook gingen er stemmen op voor meer winkels in de binnenstad. Maar er was ook een groepje die had nagedacht over een andere bestemming voor de panden in de stad, in de vorm van studentenwoningen. Een ander idee dat ook erg tot de verbeelding spreekt is meer watersportmogelijkheden bij de Boulevard.

De afsluitende les was er een waar veel voorbereiding voor nodig was. En lef! De leerlingen mochten nml. hun stem laten horen en hun ideeën in het stadhuis pitchen aan Ruurt. Ga er maar aan staan als jongere.
Dat waarschijnlijk niet aan alle ideeën gehoor kan worden gegeven is jammer, maar al met al heeft dit project wel richting gegeven aan de gemeente. Een richting aan welke kant op gedacht kan worden bij de ontwikkelingen van de stad.

Wie weet wat er allemaal nog uit voort komt!