Je buren leren kennen, levert wat op

3 november 2022

Match

Het Leger des Heils Bergen op Zoom en praktijkschool Het Kwadrant LPS Praktijkonderwijs zitten maar net 100 meter van elkaar vandaan. De een heeft de locatie aan het Zonneplein en de ander aan het Oberonplein in wijk Warande. Toch kenden zij elkaar niet en hadden ook nooit bedacht dat zij zoveel voor elkaar zouden kunnen betekenen. Het kwam ervan via Samen in de Regio.

Drukte bij de kleding-weggeef-dag

Begin oktober gingen op het Zonneplein de deuren open voor de kleding-weggeef-dag. “Er komt veel publiek op zo’n dag. Iedereen mag kleding uitkiezen en gratis meenemen. Wel vraagt het veel extra inzet van onze vrijwilligers, op de dag zelf én van tevoren. Er komt veel kleding binnen, die we sorteren en opslaan. De kostbare tijd van vrijwilligers laten we het liefst zoveel mogelijk ten goede komen aan de vaak kwetsbare bezoekers van onze locatie,” vertelt Carola Winters van het Leger des Heils.

Leren in de praktijk

Een klus met overzichtelijke taken zoals inzamelen, sorteren en presenteren van kleding waar leerlingen ook  verantwoordelijkheid dragen en waarmee zij kennismaken met contacten buiten de school, is heel waardevol voor de leerlingen van Het Kwadrant. “Op onze school gaat het er niet om hoe goed je uit een boek kunt leren. Het gaat erom dat de kinderen hun plekje in de maatschappij weten te vinden. Daarom maken wij zoveel mogelijk verbindingen met organisaties en de buurt in de omgeving van onze school. De samenwerking met het Leger des Heils is voor ons een top match binnen het netwerk van Samen in de Regio.” Ronald Broos is erg enthousiast en dat is ook omdat de kinderen zo enthousiast zijn.

Het hele jaar samenwerken

Elke maand halen leerlingen de ingezamelde kleding op. Zij sorteren het op school, dames-, heren- en kinderkleding en per seizoen. Omdat het niet elke week weggeef-dag is, is er opslag nodig en daar schoot Curio Entree te hulp met een grote ruimte. Op vrijdag voor de weggeef-dag zetten de leerlingen de rekken en de tafels klaar om daarna de kleren netjes te kunnen presenteren. Zelfs op zaterdag, de dag dat de deuren opengingen voor de weggeef-dag waren drie leerlingen én leerkrachten van het Kwadrant aan de slag op het Zonneplein bij het Leger des Heils.

“Het cadeau is vooral dat deze hulp niet eenmalig is, maar we kunnen een heel jaar rekenen op de ondersteuning van de leerlingen. We weten elkaar nu te vinden en gaan de samenwerking vast en zeker verder uitbreiden.”