Investeer in mensen en zet de eerste stap

20 januari 2021

Evenementnieuws

Betekenisvol in beeld. Het had de naam kunnen zijn voor het middagcollege van Samen in de Regio. Waarom? Innergie, het Werkcentrum Brabantse Wal en Samen in de Regio vertelden in de studio over het project met die naam. Zij gaan steun bieden aan jongeren en starters die zo hard nodig zijn op de arbeidsmarkt, maar die het niet lukt om aan het werk te komen. Workshops, trainingen en een nieuwe variant van Kijk Binnen Bij Bedrijven in april. “Corona heeft de gaten in de maatschappij blootgelegd,” zegt Christel Bassing van Innergie, “Wij gaan deze jonge mensen klaarstomen om de gaten te vullen.”

Perspectief en houvast

Hierna vertelt Mireille Geijsen over de betekenisvolle filosofie van haar bedrijf, i-did. Zij zag ook dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vaak wel heel graag willen, maar de kans niet krijgen. Met i-did heeft ze die kans gecreëerd. “Wij bieden perspectief en houvast. Op deze manier impact maken is voor ons heel belangrijk!” Naast deze menselijke kant, zorgt i-did ook voor het opruimen van de gigantische textiel-afvalberg.

Restafval als grondstof

Hoe het werkt? Bij diverse grote merken blijft een heel hoop textiel liggen. Alles wordt vaak gewoon vernietigd. Bij i-did maken ze van de vezels van deze stoffen vilt, waarmee een hele productielijn is gestart. “Veelal in samenwerking met bedrijven als IKEA, KLM en Wehkamp,” vertelt Mireille Geijsen.

Werkzekerheid bieden

Mireille Geijsen: “We zijn gestart om mensen werk te bieden, met behoud van hun uitkering. Maar het bleek beter om deze mensen in dienst te nemen. Dat konden we alleen doen, door de loonkostensubsidie die we krijgen, omdat wij werk bieden aan mensen die al zo lang langs de zijlijn staan. Mensen van wie de loonwaarde enorm was afgenomen. “Wij willen mensen verder helpen. Ook al is dit bedrijfstechnisch niet echt verstandig.”

Zorgen voor zelfvertrouwen

“Vaak zijn de mensen daar erg huiverig voor. Zij denken dat het aan ons ligt dat zij weer aan het werk zijn. Maar uiteindelijk krijgen ze voldoende zelfvertrouwen en zien ze in, dat ze het echt zelf zijn die zorgen dat het goed gaat. Dit positieve zelfbeeld is zo belangrijk voor hun toekomst.

Zet de eerste stap

De gasten in de studio zien in dat een bedrijf als i-did ook op ander gebied kan worden toegepast. “Start met simpele producten en processen,” zegt Mireille Geijsen. “Je moet gewoon beginnen. Beginnen met lopen en zie maar hoe het gaat. En stoot vaak je neus!” Met dit advies kunnen wij wel wat: ‘gewoon beginnen’. Net als bij het project Betekenisvol in Beeld, maar ook bij alle andere initiatieven draait het om de eerste stap. Samen in de Regio helpt hierbij graag.

In gesprek in de ‘afterparty’

Na deze verhalen zijn er de actietafels waar de partners elkaar online ontmoeten. Franka Peeters van Associate Degree Academie laat in haar gesprek weten: “Wat word ik toch blij van deze afterparty’s!”. En dan heeft ze het over de inspiratie die je meteen zo goed kunt inzetten als je met elkaar verder praat. Aan de actietafels zijn inderdaad weer mooie en concrete verbindingen gelegd voor nieuwe matches. Daar gaan we in ons netwerk meer over horen!

Bekijk hier de livestream terug