Iets doen voor elkaar is zowel leuk als leerzaam

9 maart 2020

In de spotlight

Het is voor basisscholen een hele uitdaging om vorm te geven aan de zaken die ze belangrijk vinden. Er zijn zowel tekorten aan financiën als personeel. Dan is het erg fijn om deel uit te maken van een netwerk dat het nodige voor je weet te realiseren, zonder dat je het gevoel krijgt te overvragen. Jessy van Meer, directeur bij De Krabbenkooi, weet er alles van.

Ze is nu twee jaar werkzaam in deze rol en heeft al heel wat keren de meerwaarde ontdekt van het Samen in de Regio netwerk. “Het is heel mooi om te zien hoe ondernemers en andere partijen echt samen zaken oppakken en concreet maken. Je kunt op die manier echt iets voor elkaar betekenen.”

Spilfunctie

Het is niet per se vanzelfsprekend dat samenwerking en matches ontstaan, weet Jessy uit ervaring. “Als je zelf op zoek moet naar partijen die mogelijk iets voor je kunnen betekenen, dus op de bonnefooi gaat bellen, is het vaak lastig. Het voelt soms zelfs als bedelen. Dat gevoel is er absoluut niet als je partner bent in het Samen in de Regio netwerk. Dat alléén al is een grote meerwaarde.” Ze heeft grote waardering voor die belangrijke spilfunctie, die zo overduidelijk nodig is om matches georganiseerd te krijgen. “Omdat je weet dat aangesloten organisaties open staan voor samenwerken is het veel laagdrempeliger. Bovendien gaat het Samen in de Regio team ook actief voor je aan de slag. Ook dat is fijn, veel tijd hebben we er zelf vaak niet voor en zij weten de weg.”

Dat je als partner je niet bezwaard hoeft te voelen, heeft tevens alles te maken met de onderlinge sfeer en verhoudingen. Jessy omschrijft het als “prettige, vriendelijke contacten” en licht toe: “Ze doen écht hun best voor je en er lukt ook veel.”

Meedoen

Waar mogelijk gaat de schooldirecteur naar de bijeenkomsten die voor het netwerk worden georganiseerd. “Mits het bij ons past en aansluit natuurlijk. Netwerken is ook voor een school als dit echt belangrijk, je krijgt dan toch meer voor elkaar en hoort ook wel eens nieuwe dingen die van belang kunnen zijn.” En naast vragen heeft haar school ook van alles te bieden. “We gaan veel langs bij de bewoners van Woonzorgcentrum Het Nieuwe ABG, met de kinderen. Soms zingen we er liedjes, of er worden spelletjes gedaan, maar dat hoeft al niet eens per se. Die mensen genieten gewoon van het feit dat die kinderen er zijn.” Ze ziet het niet alleen als een mooie geste en een maatschappelijke bijdrage maar tevens als onderdeel van wat haar school leerlingen wil meegeven: goed burgerschap. “We stellen eveneens met alle plezier ruimtes ter beschikking, natuurlijk met een bakje koffie erbij.”

Andersom is de Krabbenkooi vorig jaar heel fijn geholpen door Cargill. Een aantal medewerkers is het schoolplein komen upgraden, met plantenbakken en nieuwe bankjes onder meer. Dat was voor hen meteen een mooie teambuilding en de school was er eveneens behoorlijk mee geholpen. “En er is nóg zo’n mooie match”, klinkt het enthousiast. “In plaats van een musical maakten we vorig jaar een heuse film en die mochten we aan de ouders vertonen in de theaterzaal van ’t Rijks. Dat gaan we dit jaar weer doen.” Voor die school  is het natuurlijk ook een mooie manier om toekomstige studenten en hun familie alvast eens kennis te laten maken. Zo wordt delen en samenwerken wel héél leuk.