Het samenkomen van de vier O’s maakt het netwerk zo mooi

10 december 2020

In de spotlight

Zonder Samen in de Regio had Bouwmensen Zuid-West in Bergen op Zoom wellicht een andere koers gevaren. “Samen met onze zustermaatschappij Vakmasters zijn we veel met zij-instromers bezig en daar gaat de deur voor het netwerk open”, vertelt algemeen directeur Toine Visker. “Wij hebben veel te danken aan Samen in de Regio door mensen van de ene job naar de andere job te helpen.”

Volop mensen nodig in de bouw

Opmerkelijk is dat de behoefte in de bouw op dit moment zo groot is, ondanks dat we te maken hebben met het coronavirus. “De bouw is gelukkig niet, zoals tijdens de vorige crisis in 2008, zwaar getroffen. Dat betekent dat we volop mensen nodig hebben om kwaliteit te kunnen leveren. We zijn op twee vlakken bezig: enerzijds hebben we behoefte aan vaklui om te werken aan het woningtekort, anderzijds wordt er ook hard gewerkt aan het verduurzamen van huizen. Dat betekent dus dat we op alle niveaus mensen nodig hebben. We kunnen jongens en meisjes gebruiken om te timmeren en te metselen, maar we hebben ook behoefte aan interieurbouwers, stukadoors en schilders”, vertelt Toine.

Via praktijkscholing aan de slag

Met het netwerk van Samen in de Regio maken ze met Bouwmensen Zuid-West dankbaar gebruik van Kijk Binnen Bij Bedrijven. “Ik weet wel een concreet voorbeeld van een meneer die een eigen bedrijf had waar hij geen voldoening uit haalde. Hij had besloten dat hij als schilder of als tegelzetter aan de slag wilde. De man heeft eerst bij ons meegedraaid met en is vervolgens aan de slag gegaan met een praktijkscholingstraject. Nu is hij in vaste dienst bij een bedrijf als tegelzetter.” Het mooie en waardevolle aan Samen in de Regio noemt Toine dat de vier O’s – onderwijs, overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties – bij elkaar worden gebracht: “Dat levert veel nieuwe trajecten en contacten op.”

Niet alledaags, wel van grote waarde

De algemeen directeur van Bouwmensen is zich er maar al te goed bewust van dat hij een maatschappelijke bijdrage wil kunnen leveren. “Ik liep nog niet zo lang geleden in een kringloopwinkel rond en zag een arm gezin speelgoed kopen. Dat raakte me. Ik vroeg me toen af of er niet iets van een speelgoedbank is. Dat heb ik met Samen in de Regio besproken en vervolgens zijn wij met Stichting Kip en Apie verbonden. Daar zijn inmiddels gesprekken mee geweest om te kijken of wij mensen van ons daar kunnen inzetten om speelgoed te maken of dat onze eigen medewerkers speelgoed doneren.” Zo maakt Bouwmensen, buiten hun dagelijkse bedrijvigheid, ook verbinding met die vierde O, het maatschappelijk veld.

Samen in de Regio vormt een belangrijke schakel in het verbinden van mensen en organisaties, weet Toine. “Als je dit in je eentje gaat doen, dat werkt niet. Het is onbegonnen werk. En dat is nou juist de kracht van dit netwerk: iedereen komt elkaar tegen, er ontstaan relaties en contacten.