Het meest waardevolle is dat je mensen kunt helpen met iets kleins

9 februari 2021

In de spotlight

Het coronavirus gooide bij Sardonos-baas Stephan Ardon heel veel roet in het eten. Ondanks het zakelijke verlies, koos hij ervoor om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar zich in te zetten voor zijn naasten. “Ik ben bij het Rode Kruis aan de slag gegaan. Ik was toch vrij, het werk leverde niks op. Mijn dochter zit ook bij het Rode Kruis en samen zijn we bijna heel Brabant afgereden om spulletjes te bezorgen of activiteiten te doen waar je met z’n tweeën bij aanwezig mocht zijn.”

Stephan was in het begin, net als vele andere mensen, vrij nuchter over corona: “Daar moeten we even snel doorheen en dan over een paar maandjes gaan we weer verder waar we gebleven waren”, vertelt hij. Maar dat liep anders en een jaar later moet hij concluderen dat het financieel gezien een zeer zwaar jaar is geweest. “We hebben een hele forse omzetdaling gehad. Weet je nog dat feestjes met duizend man afgelast werden begin maart? Inmiddels zit heel Nederland op slot. Dat is voor ons als bedrijf in de cateringservice niet leuk.”

Mensen gelukkig maken

Toch is hij blij dat zijn hart ook op een andere plek ligt: “Ik vind het mooi dat ik in de afgelopen periode iets heb kunnen betekenen voor andere mensen. Zo kwam ik een keer bij een man van wie onlangs zijn vrouw en dochter waren overleden.  Hoeveel leed kan een mens verdragen? Dat verhaal raakte mij zo enorm. Dan vraag ik me soms af: waar maken wij ons toch allemaal druk om”, zegt een gepassioneerde Stephan.

De eigenaar van Sardonos heeft ontdekt dat je mensen gelukkig kunt maken met iets heel kleins. “Iets voor iemand doen en dan de dankbaarheid zien, dat is zo mooi. We hebben met Samen in de Regio maaltijden bezorgd bij mensen die het financieel moeilijk hebben. Hoe blij ze waren met gewoon een simpel bakje eten. Dat is heel bijzonder. We hebben misschien het probleem van die mensen niet opgelost, maar wel geprobeerd hun leed wat te verzachten.”

Socialere maatschappij

Waar Stephan gelukkig van wordt, is dat corona ons een stukje socialer heeft gemaakt: “Vooral tijdens de eerste lockdown zag je dat we wat meer naar elkaar omkeken. Nu zie je het wel weer een beetje verharden.” Hij vindt het mooi dat ook bij Samen in de Regio initiatieven ontstonden om elkaar verder te helpen. Dat is de reden waarom hij het netwerk een warm hart toedraagt.

“Samen in de Regio vindt het creëren van matches tussen partners heel erg belangrijk. Ik zeg dan altijd: ik hoef er niet altijd iets voor terug te hebben. Als ik gewoon kan helpen, vind ik het prima. Ik vind het erg waardevol dat Samen in de Regio kijkt wie bij wie past. Zo helpen we met elkaar de juiste mensen.”