Het draait niet alleen om eigenbelang

22 december 2020

In de spotlight

Camping Uit en Thuis in Heimolen staat symbool voor een van de kernbegrippen van Samen in de Regio: de betekeniseconomie. Volgens Stefan Kipping, eigenaar van de camping, is het waardevol wanneer niet alles draait om geld verdienen, maar ook om dingen teruggeven: “Bij ons kijken we vooral hoe we de natuur kunnen helpen.”

Eerst op zoek naar gebruikte materialen

Terwijl Stefan een rondleiding geeft over de camping vertelt hij dat iets nieuw kopen bij hem zo min mogelijk voorkomt: “Ik ga eerst op zoek naar gebruikte materialen.” Hij wijst op een reeks paaltjes die in de grond staan: “Die zijn van de gemeente afkomstig.” Maar ook een compleet bijenhotel is gemaakt van bestaande materialen. “Pas als het echt niet anders kan, kopen we iets volledig nieuw.”

Verschillende samenwerkingen

Met zijn camping is Stefan door de jaren heen al tot verschillende mooie samenwerkingen gekomen met bedrijven en organisaties, maar Samen in de Regio heeft volgens hem dé verbindende factor gespeeld in waar hij naar op zoek was. “Hier komen zoveel organisaties tegelijk samen. En je kunt ze ook nog eens allemaal makkelijk spreken en ontmoeten. Dat is heel mooi.” Een kenmerkend voorbeeld is een gesprek dat hij heeft gehad met het COC: “We hebben gesproken over de rol van genderneutrale toiletten. Op de camping hebben we er nu voor gezorgd dat onze toiletten genderneutraal zijn.”

Betekeniseconomie is de drijfveer

Door zijn functie als vrijwilliger bij de brandweer kon Stefan tot nu toe niet bij de purpose colleges van Samen in de Regio zijn, maar hij heeft het wel op de voet gevolgd. Hij noemt de betekeniseconomie, een van de kernbegrippen tijdens de colleges, ook als drijfveer bij zijn eigen werkzaamheden en samenwerkingen: “We hebben bijvoorbeeld vogelhuisjes tegen de processierups laten maken door een organisatie van wie de mensen allemaal thuis waren komen te zitten door corona.”

Impact op de camping

Het coronavirus heeft ook impact gehad op de camping: “We konden pas een maand later open dan gepland. Dat hebben we niet terug kunnen verdienen. Ik ken verhalen van campings die vervolgens ieder hoekje en gaatje hebben benut om maar zoveel mogelijk kampeerders te kunnen ontvangen. Dat hebben wij niet gedaan. We willen het aangenaam voor onze gasten houden en sowieso mogen in het sanitair maar een maximum aantal mensen tegelijk.”

Paasverrassing voor Titurel

Corona leverde wel een waardevolle match op. “De start van het seizoen was rondom het paasweekend, maar dat kon dit jaar niet doorgaan. We hadden de paashazen en paaseitjes voor een activiteit al ingekocht. Dat wilden we niet allemaal zelf opeten, dus hebben we dat via Samen in de Regio mooi weg kunnen geven aan Titurel.”

Je dient een algemeen belang

Het is een hectisch seizoen geweest, beaamt Stefan. Daardoor zijn ook eventuele samenwerkingen die hij via Samen in de Regio op het oog had ‘on hold’ komen te staan. “Het is voor ons even een pas op de plaats geweest.” Tegelijk weet Stefan wel degelijk wat hij tegen potentiële partners moet zeggen: “Sluit je aan. Je dient een algemeen belang. Je bent er voor jezelf, maar ook voor de ander.”