Helpende handjes voor een zware klus

5 januari 2023

Match

Soms heb je een plan. Soms heb je een groot plan, een zware klus. Zo was dat ook bij de locatie van de Maatschappelijke Opvang van Wijzijn Traverse Groep aan de Zuid-Oostsingel in Bergen op Zoom. Voor de binnenplaats is er een prachtig nieuwe bestemming. Er komt een stadsmoestuin waar de bezoekers van de opvang iets in gaan betekenen. Ook is de wens om buurtbewoners erbij te betrekken. En die delen dan uiteraard mee in de oogst. Maar voorlopig is het nog niet zover.

Eerst puin ruimen

Wel is er een heel goed begin gemaakt om het ‘oude’ weg te halen: bossen, struiken, bomen en zelfs een schuurtje. En daar was de hulp van de ‘groenploeg’ van SDW heel welkom. De dames en heren van deze ploeg zijn een hele week buiten aan het werk. Wij leerden hen kennen bij hun onderhoudswerkzaamheden op het terrein rondom de Pompejus toren.

Passende klus

Daniël van Klink, begeleider van deze groep (en zelf ook een harde werker), was meteen bereid een kijkje te nemen bij de opvanglocatie toen we hem belden met de vraag om helpende handjes voor  deze klus. “Het is belangrijk dat ik weet of deze klus past bij de bijzondere mensen uit het team waar ik de groenprojecten mee uitvoer en welke aanpak dan het beste is”, vertelt hij. En dan gaat het er niet om of het een zware klus is, dat blijkt wel.

Extra hulp

Van Klink vertelt: “Twee dagen waren we bezig met het rooien van bomen. De tweede dag was er hulp van mannen die op de opvang aanwezig waren. Én we namen jongeren van de Kameleon mee, een school voor speciaal onderwijs. Zij lopen regelmatig een praktijkdag met ons mee. Hun hulp kwam nu extra goed van pas! Vijf volle aanhangwagens met struiken en stronken hebben we afgevoerd.”

Samen werken en samen eten

“Aan het einde van de dag was iedereen uitgeput. Maar de samenwerking tussen de mannen was prima. En we werden goed verwend met een lunch met broodjes en een eitje erbij, gemaakt door de vrijwilligers van de maatschappelijke opvang. Die samenwerking maakt het extra bijzonder”, vertelt Van Klink die intussen met zijn team weer met de meer reguliere werkzaamheden aan de slag is. “Maar zo’n extra klus, eens op een andere locatie met andere mensen, dat is welkom.”

Opbouwen

De mensen van de maatschappelijke opvang zijn erg blij dat deze zware klus is geklaard. Het plan van de moestuin komt nu al iets dichterbij. “Nog veel te doen, maar wie weet wat partners van Samen in de Regio daarbij willen en kunnen betekenen.” Een samenwerking die verrijkend is en ook nog eens een stapje verder helpt, dat kan zomaar gebeuren.