Goede sprekers en veel interactie bij eerste avondcollege

7 oktober 2020

Evenementnieuws

Het eerste avondcollege over de betekeniseconomie op de Brabantse Wal is een feit. Terug naar de schoolbanken? Nee, heel anders! Een avond met goede sprekers, Kees Klomp en Werner Schouten. En een avond met veel interactie. Jammer genoeg maakten de actuele richtlijnen van het RIVM het niet mogelijk om fysiek bij elkaar te komen. Via de digitale weg is het toch gelukt om de inspiratie van de sprekers en de ambities en ideeën van de deelnemers perfect bij elkaar te brengen.

Inspiratie komt van de sprekers

Kees Klomp, voorvechter van de betekeniseconomie, maakt ons bewust hoe wij de ‘rare dingen’ van ons systeem normaal zijn gaan vinden. De krantenkoppen vertellen er alles over: in de tijd van COVID-19 stijgen de beurswaardes, terwijl duizenden mensen extra op straat komen te staan. Bedrijven benoemen we als succesvol bij meer winst, maar hun bedrijvigheid is slecht voor de planeet. Inderdaad. Raar. Pas als we net zoveel belang hechten aan welzijn en welbevinden als aan financieel succes (welvaart) kan dit anders. Daarna kondigde hij zelf Werner Schouten aan, als iemand die hemhoopvol stemt over de toekomst. Dat is niets te veel gezegd.

De jongste spreker ooit bij Samen in de Regio

Werner, zelf 22 jaar jong, heeft een wens: voor de generatie na ons is duurzame ontwikkeling niet langer een ambitie, het is verweven in je denken en je doen, het is iets alledaags. Zelf zet hij zich o.a. met de Jonge Klimaatbeweging in op 1,5 graden-samenleving, maximaal 1,5 graden opwarming van de aarde. De bijdrage van jongeren heeft enorme meerwaarde. Hun keuzes bepalen hoe onze systemen eruit gaan zien. Is de focus op technologische oplossingen ook echt de oplossing of zorgt het voor nieuwe tekorten en nieuwe problemen? Focus op ons gedrag. Van ego naar eco, de mens niet superieur maar als onderdeel van het ecosysteem. “Wij delen vandaag met jullie het nieuwe verhaal van de economie. Laten we dat met zijn allen doen.”

Compliment aan de jongeren!

Na de livestream zaten de gespreksleiders klaar in de virtuele rooms om met partners en met jongeren te sparren over het aanjagen van de betekenisvolle economie op de Brabantse Wal. Het was het eerste college, maar de ideeën en de afspraken voor nieuwe samenwerkingen waren er volop: meer bewustwording over betekenis bij de jongeren realiseren via bekende lokale jonge vloggers, talenten uitwisselen tussen bedrijven, bedrijven bereikbaar en bereid voor vragen van jongeren. Zomaar wat eerste spinsels waar we mee verder gaan.

We vinden het ontzettend belangrijk dat de jongeren mee praten bij het maken van betekenisvolle plannen voor de regio. Maar na school nog deelnemen aan het programma van het avondcollege is niet niks. Ze waren er wel. Een groot compliment aan de leerlingen van Curio, Moller, ’t Rijks,    en de studenten van Associate Degrees Academie (Avans, Roosendaal)! Zij waren ook op de locatie van het Eventum. Kees Klomp en Werner Schouten maakten tijd om met hen nog verder in gesprek te gaan. Een buitenkansje! Leerlingen van ’t Rijks en Het Ravelijn deden daar nog een schepje bovenop en stelden hun vragen voor de camera. “Yes, zo ben je tenminste in beeld bij de livestream”, vertelden zij enthousiast.

Betrokken netwerk

Complimenten en een groot dankjewel geven we ook aan de medewerkers en vrijwilligers van ZuidwestTV. Bij hen in de studio waren we te gast en zij maakten de livestream mogelijk. Marlies van Lier van Fris Presentaties zet de rode draad van de avond niet alleen heel strak, maar ook inhoudelijk heel prettig weg. We waren aan de derde versie van ons draaiboek toe, een volledig digitale versie van het avondcollege. Maar 100% digitaal hadden we niet voor elkaar gekregen zonder de geweldige hulp en het advies van Jan Sleeboom (ook in het weekend!). Hij hielp ons uit de brand bij het opzetten en aansturen van wel tien breakout rooms tegelijk in Teams. Voor al die breakout rooms waren er gespreksleiders, allemaal uit ons netwerk, heel waardevol. Bij binnenkomst waren er broodjes, een zoete versnapering en wat te drinken. Dat smaakt prima na een dag werken of naar school gaan. Daar heeft Sardonos Promoties weer lekker voor gezorgd.