Gezond zitten is heel belangrijk, maar hoe doe je dat?

8 juni 2021

Match

Je kent het wel; je zit op je werk (of thuis) en voelt dat je nek een beetje stijf wordt. Je krijgt schouderklachten door teveel muisgebruik en hebt af en toe hoofdpijn doordat je scherm eigenlijk niet goed staat. Ons team merkte het ook: computerwerk is gewoon niet gezond! Nu maken wij sinds een half jaar iedere dag een wandelingetje, maar toch vonden we dat er een professional nodig was.

Goed op het licht

En gelukkig hebben wij die in ons zeer diverse netwerk! Op 1 juni kwam Helmy Bruning-Borghstijn van Gezond Zittend Werken bij ons op kantoor. Als werkplekadviseur zorgt Helmy ervoor dat iedereen bij wie zij langsgaat, na afloop prettiger, gezonder en veiliger zit.

Nu hebben wij onze computers al zo staan, dat we ‘goed op het licht’ zitten en onze bureaus en stoelen kunnen vrijwel allemaal voor iedereen persoonlijk goed worden ingesteld, maar dat moest nog wel even gebeuren. Het was fijn dat Helmy ons hierbij kon helpen.

Het is bijna topsport

“Computerwerk is heel slecht voor je lichaam! De hele dag zitten, zorgt ervoor dat je afvalstoffen niet goed kunnen worden afgevoerd. Je vraagt zoveel van je lijf, het is bijna topsport!” Met deze woorden laat Helmy ons voelen alsof we dagelijks een marathon lopen. “Goed zitten, is heel belangrijk om gezond te blijven als je zoveel zit.”

Dus daar zitten we dan: voeten plat op de grond, benen in een hoek van ca. 90 graden, rechtop, armen ontspannen, rugleuning los maar ondersteund, bureau op de juiste hoogte, scherm weer daarop afgesteld… Helmy neemt de tijd en stelt ons op ons gemak. We deden het al wel goed, maar met deze tips zullen we straks veel ontspannener zijn en zonder pijnklachten aan het einde van de middag het pand verlaten.

Extra tips

Als we allemaal goed zitten, krijgen we nog een aantal extra tips: vaker staand overleggen, regelmatig een stukje lopen en na iedere zoveel minuten even wiebelen op onze stoel, op een speciale kruk of zelfs wat rek- en strekoefeningen doen. Zo komen wij de dag wel door!