‘Geldzorgen aan je hoofd’ – liever niet!

29 april 2019

Match

Een van de Denktanksessies van Samen in de Regio stond in het teken van schuldproblematiek. Medewerkers van Rabobank Zuidwest-Brabant en van de organisatie Schuldhulpmaatje, leerden elkaar daar kennen. Zij hadden van tevoren nooit bedacht, dat ze samen voor de klas zouden staan, om aan 250 HAVO-4  leerlingen voorlichting te geven. Wederom een verrassende samenwerking in het netwerk voor verantwoord ondernemen van Samen in de Regio!

Voor beide partners zijn geldzaken aan de orde van de dag. Maar het gesprek kwam al gauw op hen die ‘geldzorgen aan hun hoofd’ hebben. En belangrijker nog, de jongeren die geen idee hebben van de schulden die ze aan gaan. Hun mobiele telefoon is vaak de eerste schuld die ze maken, zonder dat ze het zelf zo ervaren.

Scholengemeenschap ’t Rijks was ook aangesloten, omdat zij hun scholieren bewust wilden maken over omgaan met geld. Zelf hebben zij niet de expertise in huis en bovendien werkt het des te beter met een externe partij ‘voor de klas’. Ook ’t Rijks is partner van Samen in de Regio.

Rabobank en Schuldhulpmaatje hebben ingezet op het voorkómen van schulden en ontwikkelden een programma geschikt voor scholieren op de middelbare school. Medewerkers van de Rabobank en van Schuldhulpmaatje stonden een ochtendje voor de klas en namen de kinderen mee in de wereld van geld uitgeven maar ook geld besparen. En raak je toch het overzicht kwijt, waar kun je dan terecht? Bewustwording! Want schulden hebben is niet alleen op korte termijn een probleem, ook in de toekomst (hypotheek, werkgevers) kan het hen achtervolgen.

“Waardevol, goed ontvangen en hartstikke leuk om te doen”, zo vertelt Marlies Jonkergouw over de bijeenkomst met de scholieren.