Rogier Raeijmaekers, onderwijsmanager van Curio isk heet de aanwezigen van harte welkom bij de officiële opening van Our Workflow. Anita Karremans vertelt over de rol van Samen in de Regio bij het project: “Met de subsidie van Regio West-Brabant konden we gelijk aan de slag en onlangs is er zelfs een bus aangeschaft. Als we iets bedenken, dan zorgen we dat het gebeurt. Dankzij de kracht van het netwerk kunnen we het waarmaken. Samen! En daarbij kun je niet altijd volgens de gebaande paden lopen. Je moet soms ook buiten de lijntjes kunnen kleuren.”
Samenwerken en verbinden
CDA Tweede Kamerlid René Peters was naar Bergen op Zoom gekomen voor de opening van het project. Peters: “Er zijn volop goede initiatieven en ideeën, maar die blijken in de praktijk niet altijd goed te werken. Samenwerken en verbinden zijn dan vaak sleutelwoorden. En inderdaad, soms moet je even anders denken.”
In projecten waarbij verschillende culturen samenkomen, is ook gemeenschapszin of saamhorigheid volgens Peters heel belangrijk: “Mensen moeten het gevoel krijgen dat ze ertoe doen. Bestaanszekerheid is zoveel meer dan alleen eten en drinken. Zingeving is net zo belangrijk! Ik zet me ervoor in om mensen het beste in zichzelf naar boven te laten halen. Als mensen willen, dan kan het. Daarom is Our Workflow ook zo’n prachtig project.”
Openingsceremonie
Petra Koenders, wethouder Jeugd, onderwijs, financiën en duurzaamheid van de gemeente Bergen op Zoom en Rob Neutelings, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curio, brengen samen met Rogier en Anita gekleurde linten naar René Peters. “Dit zijn de kleuren van de vlaggen van alle bijna dertig nationaliteiten van de leerlingen op Curio isk, ” verklaart Anita. “En in plaats van ze door te knippen, verbinden we ze met elkaar in Our Workflow.”
Leerzame rondleiding
Na het ‘officiële gedeelte’, krijgen de gasten uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid in verschillende groepjes een rondleiding door het gebouw. We maken kennis met de stagiaires bij de receptie, krijgen een kijkje in de kapperssalon van Mo. We zien het tuinproject, dat in samenwerking met ABN AMRO is opgezet. Nadia Alj, jobcoach bij Curio: “Met de groenten die hier straks worden verbouwd, kunnen de koks weer heerlijke gezonde en verse maaltijden maken.”
We zien ook leerlingen die les krijgen in creatieve vakken als tekenen en houtbewerking. Techniekleraar Duncan is trots op zijn lessen én zijn leerlingen. “Wij willen straks nog meer kunnen aanbieden. Lessen metaalbewerking of elektrotechniek staan nog op de planning.” We vervolgen de route naar de ‘wasserette’ waar drie jongemannen de was strijken en vouwen voor Curio Horeca, Food en Hospitality.
Mulu leert in de werkplaats de Nederlandse begrippen van alle onderdelen van een fiets. “In Eritrea was ik al fietsenmaker, nu leer ik om het ook in Nederland te kunnen zijn.” Begeleider Brian vult aan: “Hij kan en weet al heel veel. Het is alleen moeilijk om alle namen te kennen.” Brian loopt zelf stage bij techniekleraar Duncan en geeft ook fietsles aan isk-leerlingen op de fietsen die door Mulu zijn gerepareerd.
Bij de Kringloopwinkel Curiosa leren de kinderen alles over werken in een winkel. Ze krijgen taal les en leren over omgangsvormen, klantvriendelijkheid, ruilen, kledingadvies geven, etc. “Een van onze leerlingen is nu aan het werk bij een bekende Nederlandse winkelketen,” vertelt de lerares trots. In de kringloopwinkel zijn ook spullen te koop; voor leerlingen, hun (groot)ouders en ook andere geïnteresseerden zijn welkom.
Gemotiveerd en geïnspireerd
Na afloop van de rondleiding krijgen de gasten een gezonde lunch aangeboden, bereid door de leerlingen onder begeleiding van chef Jacky Masseurs. “Wij hopen dat de aanwezigen gemotiveerd en geïnspireerd zijn om zich te binden aan of in te zetten voor Our Workflow. Zodat we over zo’n anderhalf jaar, als het project officieel wordt afgerond, zelfstandig verder kunnen. Met alle mooie verbindingen die dan zijn ontstaan, gaat dat geheid lukken!”, aldus Raeijmaekers.
Bekijk hier het verslag dat Omroepstichting ZuidWest maakte.