Purpose college December

1 dec 2020

Samen in de Regio wil van betekenis zijn
Met een serie van zes purpose colleges wil Samen in de Regio iedereen laten ervaren dat er een andere kijk op ondernemen is: de betekeniseconomie. Hierin ontwikkelen de economie en welvaart zich niet langer ten koste van welzijn, maar ten gunste van welzijn en dragen bij aan welbevinden. In samenwerking met Thrive Institute organiseren we vanaf oktober elke maand een purpose college.

Het is telkens een interactief college waarbij je kennis maakt met de betekeniseconomie. Je leert van ondernemers die ervaring hebben en succesvol zijn op het gebied van maatschappelijk ondernemen en gaat met hen in gesprek.

Rodney van den Hengel, oprichter van Heilige Boontjes: niet alleen over koffie, het gaat vooral over kansen

Heilige Boontjes Koffie is een lokaal project om lastige jongeren een weg terug te bieden naar de maatschappij. Het idee was simpel: gebruik koffie als middel om (kansarme) Rotterdamse jongeren weer aan het werk te krijgen. Die opzet bleek te werken en al snel werd een tweede vestiging geopend in het voormalig politiebureau aan het Eendrachtplein. De oer-Rotterdammer gelooft in de kracht van compassie. “Je hoeft geen zweverige aardbei te zijn om compassievol te zijn. Laten we allemaal eens wat meer voor een ander doen.”

*Update: Helaas hebben wij vandaag (30-11) vernomen dat Rodney morgen niet in staat is om in de studio zijn verhaal te komen vertellen. Hij is ziek, maar gelukkig vertelt zijn compagnon Marco Den Dunnen hun verhaal van Heilige Boontjes Koffie via een Skype-gesprek met onze presentatrice Marlies van Lier van FRIS Presentaties.

Samenwerken aan een idee of wens uit jouw organisatie
Bij elk college werken we in kleine teams aan ideeën die leven bij de deelnemers. Thema’s als zorg, bouw, arbeidsparticipatie, horeca, agri en technologie. De diversiteit van de teams levert des te meer creatieve out-of-box oplossingen, maar leiden ook tot realiseerbare doelen.

Van scholieren en studenten tot ondernemers – iedereen schuift aan
Met scholieren en studenten zorgen we ervoor dat ‘de toekomst’ aansluit in de gesprekken. Wij verbinden hen met de ondernemers uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk veld. Zo stimuleren we de samenwerking op projecten die ertoe doen voor de regio.

Academische inleiding
Marc van der Meer, bijzonder hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt, vertelt over de ‘nieuwe rechtsorde van arbeid’ in het onderwijs, vormen van flexibilisering van arbeid en het psychologisch contract van onderwijsinstellingen met hun medewerkers.

Programma
14.00 uur Academische inleiding door Marc van der Meer via livestream
14.25 uur Presentatie van Rodney* van den Hengel via livestream
15.10 uur pauze
15.30 uur Break-out sessies via Teams – in kleine groepen praten de deelnemers over een mogelijke aanpak voor hun ideeën
17.00 uur Afsluiting, waarna iedereen flink geïnspireerd en vol ideeën aan de slag kan gaan

Alles digitaal, maar nog steeds interactief
In verband met de nog striktere coronamaatregelen, hebben wij (voorlopig) de opzet van de colleges aangepast. De sprekers – en een select gezelschap van geïnteresseerden – kunnen aanwezig zijn in de studio van ZuidwestTV. De lezing wordt nu alleen nog via livestream aangeboden.

De deelnemers volgen via de livestream het verhaal van de spreker, waarna iedereen via Teams in zorgvuldig samengestelde groepen (actietafels) met elkaar in gesprek gaat. Hierdoor hopen wij dat er – ondanks deze ‘afstandelijke’ manier van contact – toch een mooie mix participanten zal zijn, die elkaar vinden en gezamenlijk in actie komen.

Bekijk op 1 december vanaf 14.00 uur hier de livestream:

Aanmelden
Partners van Samen in de regio ontvangen een uitnodiging via e-mail. Niet-partners kunnen zich aanmelden via een e-mailbericht aan info@sameninderegio.nl.
Partner worden? Dat kan ook! Bekijk op onze partnerpagina hoe je dat doet.